Vrhovni sud Španije otvorio je istragu o terorizmu protiv bivšeg katalonskog lidera Karlesa Pućdemona zbog protesta povezanih s neuspelim referendumom o nezavisnosti tog regiona.

Istraga bi mogla da zakomplikuje situaciju za španskog premijera Pedra Sančesa, koji pokušava da osigura konsenzus o zakonu o amnestiji katalonskih separatista, što je bio uslov da dobije podršku katalonskih partija za formiranje vlade.

Lider katalonskih separatista Pućdemon i poslanik Ruben Vagansberg su pod istragom zbog navodnih "terorističkih zločina povezanih sa događajima istraživanih u slučaju 'Demokratski cunami'", navodi se u saopštenju suda.

Demokratski cunami je tajna katalonska grupa koja je organizovala nekoliko protesta 2019. godine, prvenstveno zbog zatvaranja nekoliko separatističkih lidera umešanih u organizovanje referenduma 2017. godine.

Tokom protesta je došlo do sukoba s policijom, a blokiran je bio i aerodrom u Barseloni, zbog čega je bilo otkazano više od 100 letova.

U saopštenju suda 29. februara navodi se da je odluka o pokretanju istrage protiv Pućdemona jednoglasno doneta pošto je ispitana izjava sudije Manuela Garsije-Kasteljona, koja uključuje "dokaze koji, prema njegovom mišljenju, potvrđuju učešće dvojice optuženih u događajima koji su pod istragom", prenosi Politiko.

U saopštenju se dodaje da sud "nema sumnje" da ono što se navodno desilo u slučaju Demokratskog cunamija odgovara pravnoj definiciji terorizma.

Sud je pomenuo "ulični terorizam", zločin čija je namera "podrivanje ustavnog poretka, ozbiljno remećenje javnog mira, ozbiljna destabilizacija funkcionisanja međunarodne organizacije ili izazivanja stanja terora u stanovništvu".

Odluka Vrhovnog suda u suprotnosti je sa prethodnom odlukom tužilaca istog suda da odbace zahteve za podizanje optužnice protiv Pućdemona za terorizam, tvrdeći da nema činjenica koji povezuju njega i grupu Demokratski cunami.

Premijer Španije Pedro Sančes je na samitu Evropskog saveta u Briselu u februaru izjavio da "pokret za nezavisnost Katalonije nije terorizam".

Švajcarsko pravosuđe je prošle sedmice prekinulo saradnju sa španskim kolegama, izrazivši sumnju u legitimitet istrage i zabrinutost da bi to mogao biti "politički slučaj".

Istraga suda će verovatno uticati na pregovore o zakonu o amnestiji, koji bi garantovao imunitet svima koji su krivično gonjeni zbog učešća u pokretu za nezavisnost Katalonije od 2012.

Sančes je prošlog novembra uspeo da formira vladu zahvaljujući podršci Pućdemonove partije Zajedno za Kataloniju (Junts), koja je pristala da mu da podršku u zamenu za zakon o amnestiji.

Poslanici Pućdemonove partije su, međutim, u januaru blokirali usvajanje zakona, tvrdeći da ne daje potpunu zaštitu separatistima od krivičnog gonjenja za navodne terorističke zločine.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP