Mandatarka za formiranje nove bugarske vlade Marija Gabrijel povukla je svoj predlog novog kabineta i vratila mandat, saopštila je 25. marta njena partija GERB.

O odluci da vrati mandat i da odustaje od mesta premijerke Gabrijel je pismeno obavestila predsednika parlamenta i poslaničku grupu GERB-UDF, javila je bugarska agencija BTA. Bugarska bi tako mogla uskoro da se suoči sa novim vanrednim parlamentarnim izborima.

Mariji Gabrijel je šef države Rumen Radev mandat za sastavljanje vlade poverio 18. marta, nakon što je u skladu sa partijskim dogovorom o rotaciji posle devet meseci na funkciji ostavku podneo njen prethodnik Nikolaj Denkov.

Takav sporazum su 6. juna 2023. godine sklopile liberalna partija Nastavljamo promene - Demokratska Bugarska (CC-DB), koja je i predložila Denkova, i stranka desnog centra GERB, čiji je član Marija Gabrijel. Tim postizbornim savezom tada je sprečeno održavanje i šestih vanrednih izbora u Bugarskoj u samo dve godine.

Gabrijel je u saopštenju povodom odustajanja od sastavljanja vlade navela da je "dogovoreni model rotacije izvršne vlasti tokom 49. saziva parlamenta predviđao rotaciju osobe koja zauzima mesto premijera sa potpredsednikom vlade na predvidljiv i konsenzualan način".

Ona je ocenila i da je dogovor podrazumevao i balans političke odgovornosti u skladu sa objektivnom snagom partnera koji su formirali većinu u parlamentu.

Kordinisano odbijanje i nespremnost jedanaest ministara da sarađuju sa kabinetom u kojem bi ona bila premijer, a Denkov njen zamenik, i odsustvo dogovora u potonjim razgovorima čine proceduru izbora premijera besmislenom i konstituisanje vlade ne može biti uspešno sprovedeno, navela je Marija Gabrijel.

Gabrijel je još 24. marta na konferenciji za novinare nagovestila da će vratiti mandat, ujedno najavljujući i da GERB neće ušestvovati u pregovorima ako predsednik Radev ponudi mandat drugoj po snazi parlementarnoj stranci Nastavljamo promene-Demokratska Bugarska.

Odmah potom Denkov je pozvao GERB da potpiše sporazum sa CC-DB kojim bi Gabrijel postala premijerka, ali bi ostao nepromenjen kabinet na čijem je čelu on bio. On je rekao i da njegova stranka nije odobrila novi sastav vlade koji je predložila Marija Gabrijel i da u njoj neće učestvovati..

Stranke GERB i i CC-DB su se poslednjih meseci najviše sukobljavale oko mesta šefa diplomatije, funkcije koju je u vreme mandata Denkova obavljala Marija Gabrijel.

Gabrijel je bila poslanica Evropskog parlamenta, potpredsednica Evropske narodne partije (EPP), najveće grupe u EP, i evropska komesarka u dva mandata. U Evropskoj komisiji Žan-Klod Junkera bila je zadužena za digitalnu ekonomiju i društvo i tada je, sa 38 godina, bila najmlađi evropski komesar.

Prema bugarskom ustavu, predsednik je sada dužan da mandat poveri drugoj po snazi parlamentarnoj partiji, u ovom slučaju CC-DB. Ako ona to ne uspe u roku od nedelju dana, Radev će po sopstvenom izboru mandat poveriti nekoj manjoj stranci, čije vreme za formiranje vlade po ustavu nije oročeno. Pojedine partije sa manje poslanika već su najavile da neće prihvatiti mandat.

Ako na kraju ustavnom predviđene procedure zemlja ne dobije novu vladu, predsednik mora da imenuje tehnički kabinet čiji će jedini zadatak biti da pripremi izbore u roku od dva meseca.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Evropska komisija