Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u novom izveštaju o Luksemburgu priznaje napore te zemlje u borbi protiv korupcije ali i otkriva nekoliko oblasti koje izazivaju zabrinutost.

Uprkos napretku, Luksemburg se i dalje suočava sa znatnim izazovima u borbi protiv međunarodne korupcije, navodi se u izveštaju OECD, prenosi RTL.

U nedavno objavljenom četvrtom izveštaju o Luksemburgu, OECD pohvaljuje određene pomake ostvarene u prethodnih 13 godina, uključujući donošenje zakona o zaštiti uzbunjivača i unapređenje saradnje sa drugim zemljama.

Međutim, OECD ističe da je potrebno da Luksemburg pokaže istinsku političku odlučnost u rešavanju osnovnih strukturnih pitanja.

Kako prenosi RTL, kritike uključuju sporo sprovođenje mera protiv transnacionalne korupcije i nedostatak značajnijih istraga koje bi imale za rezultat krivično gonjenje u slučajevima u koje su umešani strani zvaničnici.

OECD je izrazio bojazni i zbog relativno blagih kazni protiv osoba u kompanijama. Te kazne OECD  smatra nedovoljnim za odvraćanje, s obzirom na težinu dela.

Stručnjaci OECD preporučili su Luksemburgu nekoliko koraka radi jačanja okvira za borbu protiv korupcije, uključujući jačanje sposobnosti Finansijske obaveštajne jedinice (CRF) i pružanje dodatne obuke službenicima poreske uprave kako bi se povećali svest i budnost.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com