Evropska komisija saopštila je 25. marta da još ne može da da zeleno svetlo da nemački nacionalni avioprevoznik Lufthanza preuzme većinski udeo u italijanskoj aviokompaniji ITA, jer bi takvo spajanje moglo da naruši pravila konkurencije.

Komisija je saopštila da je 23. januara otvorila detaljno ispitivanje da li bi takvo preuzimanje moglo da ugrozi tržišnu utakmicu u putničkom vazdušnom saobraćaju na letovima u i iz Italije.

Posle takve transakcije, kako se navodi, putnici bi mogli da se suoče sa povećanim cenama prevoza i slabijim uslugama.  

Kompanije Lufthanza i ITA su operateri velikog broja letova iz svojih centara u Nemačkoj, Austriji, Belgiji, Švajcarskoj i Italiji.

ITA je, iako nije njena pravna slednica, preuzela kompletnu imovinu i brend italijanske nacionalne kompanije Alitalija.

Evropska komisija je ocenila da bi spajanje Lufthanze i ITA moglo da stvori, ili ojača dominantnu poziciju italijanske kompanije na aerodromu Linate u Milanu, što bi otežalo poslovanje suparničkih kompanija na tom aerodromu.

Na linijama koje održavaju dve kompanije milioni putnika godišnje potroše više od tri milijarde evra, a Komisija je navela da je njen cilj da osigura da eventualna transakcija ne izazove negativne posledice za potrošače, kako pojedince, tako i za preduzeća.

ITA, čije je sedište u Italiji, bavi se vazdušnim prevozom putnika i tereta. Kompaniju je 2020 osnovala država i njeni su glavni aerodromi Rim i Milano. Lufthanza ima sedište u Nemačkoj a glavni aerodromi su u Frankfurtu, Minhenu, Cirihu, Beču i Briselu.

Luthanza već ima džojnt venčures za transatlantske letove sa Junajted Erlajnz (United Airlines) i Er Kanadom (Air Canada).

Uz to ima i svoje filijale, a to su Austrijan erlajnz (Austrian Airlines), Brasels erlajnz (Brussels Airlines), Jurovings (Eurowings), Svis internešnel erlajnz (Swss International Airlines) i Er Diolomiti (Air Dolomiti).  

ITA Ervejz planira da so kraja 2025. godine svoju flotu aviona poveća na ukupno 105. Lufthanza već sada ima flotu od više od 380 aviona, a kao koncern sa svim filijalama više od 720.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Lufthanza-ITA