Evropski saveznici moraju da preuzmu veću odgovornost za odbranu Evrope i u tom cilju moraju da poboljšaju vojne kapacitete i pojačaju odbrambenu industriju i proizvodnju, apelovali su ministri spoljnih poslova Nemačke, Francuske i Poljske.

"Moramo da iskoristimo sav industrijski potencijal našeg kontinenta da poboljšamo našu vojnu sposobnost i povećamo proizvodnju", naveli su u autorskom tekstu za briselski portal Politiko šefica nemačke diplomatije Analena Berbok, francuski minister za Evropu i spoljne poslove Stefan Sežurne i minister spoljnih poslova Poljske Radoslav Sikorski.

Ključnu ulogu u tome imaju nacionalne odbrambene industrije, a njima su potrebni obavezujući dugoročni ugovori sa jasnim rokovima, "određenim nivoom ambicija", čvrstim finansijskim obavezama i garancijama evropskih vlada za kupovinu, navodi se u tekstu povodom 75. godišnjice osnivanja NATO, 4. aprila.

Izdvajanje najmanje dva odsto bruto domaćeg proizvoda za odbranu, koliko se zahteva od članica NATO, može da bude "samo početna tačka", napisali su ministri, dodajući da ta sredstva treba strateški trošiti, pre svega za razvoj snaga i sposobnosti potrebnih za kolektivnu odbranu.

Ministri su ukazali i na važnost ulaganja u buduće tehnologije kako bi Evropa pomogla NATO da zadrži tehnološku prednost nad potencijalnim protivnicima i da pojača odbranu.

U pogledu rata u Ukrajini, ministri su naveli da predsednik Rusije Vladimir Putin jasno stavlja do znanja da "njegova imperijalna ambicija seže dalje od Ukrajine" i da ono što on napada jeste sam evropski mirovni poredak.

"Ne smemo da napravimo grešku: danas je Ukrajina napadnuta — sutra to može biti neki drugi deo Evrope. A Rusija neće prestati sa agresivnom i imperijalističkom politikom u doglednoj budućnosti", napisali su ministri.

Oni su istakli da ruski imperijalizam mora da se zaustavi da bi Evropa živela u miru i da je invazija na Ukrajinu dokazala da je politika ustupaka prema Rusiji, u nadi da će vratiti mir i stabilnost u Evropi, "naivna".

Zbog toga, dodali su, evropski saveznici treba da pokažu spremnost da preuzmu veću odgovornost za odbranu Evrope i da reše "neke od najhitnijih nedostataka koji su postali bolno očigledni tokom proteklih meseci i godina", uključujući spremnost evropskih snaga, proizvodne kapacitete i logistiku.

"SAD dugo na sebe uzimaju veći teret od ostatka našeg saveza. Međutim, kolektivna odbrana je naš zajednički cilj. Zato je važno da evropska odbrana bude jača i sposobnija i tako doprinese globalnoj i transatlantskoj bezbednosti", istakli su Berbok, Sežurne i Sikorski.

Podsećajući da je pre 75 godina u Vašingotnu potpisan Severnoatlantski sporazum, čiji je cilj bio da se osigura bezbednost teritorije i ljudi i očuvaju zajedničke vrednosti – sloboda pojedinca, ljudska prava, demokratija i vladavina prava, ministri su ocenili da su danas te vrednosti "na testu kao nikad pre".

Povodom godišnjice osnivana NATO u Briselu je 3. aprila počeo dvodnevni sastanak ministara spoljnih poslova članica tog vojnog saveza.

"Na 75. godišnjicu NATO-a, mi smo uvereni da sloboda i sigurnost u godinama koje dolaze zahtevaju moderan i snažan transatlantski savez. Kao Evropljani, spremni smo da uradimo svoj deo", zaključili su šefovi diplomatija Nemačke, Francuske i Poljske.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: NATO