Evropske političke partije potpisale su 9. aprila u Briselu Kodeks ponašanja za izbore za Evropski parlament 2024, čime su izrazile posvećenost etičkim i poštenim izbornim praksama.

Evropska komisija navela je da je ta posvećenost veoma važna, s obzirom na sve veće bojazni u vezi zaštite integriteta izbora u Evropi od unutrašnjih i spoljnih pretnji.

"Kolektivna posvećenost evropskih političkih partija šalje moćnu poruku građanima: moramo da podržimo integritet naših izbora u Evropi", rekla je na ceremoniji potpisivanja potpredsednica Evropske komisije za vrednosti i transparentnost Vera Jurova.

Jedna od obaveza potpisnika Kodeksa biće da "ohrabruju inkluzivan politički diskurs i participaciju uzdržavanjem od proizvodnje, korišćenja ili širenja saopštenja uperenih protiv specifičnih grupa na osnovu roda, rase ili etničkog porekla, vere ili uverenja, invaliditeta, starosti ili seksualne orijentacije".

Druga se odnosi na posvećenost partija "uzdržavanju od prikazivanja političkih reklama koje sponzorišu neprijavljeni interesi ili na drugi način angažovani posrednici za postavljanje poruka kampanja".

Kodeks ponašanja će služiti kao sveobuhvarna kontrolna lista za političke partije, kandidate, medije i građane kako bi pratili etičko ponašanje tokom izborne kampanje.

Zajedno su ga razvili i ispregovarali Jurova i Međunarodni institut za demokratiju i pomoć kod izbora, uz konsultacije sa evropskim partijama.

Jurova je istakla da će sporazum o Kodeksu pomoći da se izgradi vera birača i poveća poverenje u izborni proces.

"Izbori treba da postave scenu za takmičenje ideja a ne prljavih, manipulativnih metoda poput 'dipfejkova' AI", rekla je Jurova.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: multimedia.europarl.europa.eu