Građani Rima koji imaju 18 godina ili će ove godine postati punoletni dobiće od gradskih vlasti propusnicu sa kojom će godinu dana imati besplatan neograničen ulaz u gradske muzeje i arheološka nalazišta.

Grad je saopštio da će ova ponuda potencijalno dopreti do više od 40.000 mladih koji žive u italijanskoj prestonici.

Gradonačelnik Rima Roberto Gvaltijeri izjavio je da grad nastavlja da stavlja mlade "u centar svih politika", od javnog prevoza do novih radnih soba u muzejima.

Propusnica će važiti 12 meseci od trenutka aktivacije, koja može da se uradi onlajn.

Sa njom mogu besplatno ući u 19 muzeja i 29 arheoloških i istorijskih lokaliteta. Među njima su Kapitolski muzeji, Ara Pacis, Trajanova tržnica, Vila Torlonia i trg Largo Argentina na kojem je navodno umro Julije Cezar.

Grad će direktno kontaktirati 18-godišnjake slanjem pisma sa uputstvima kako da preuzmu propusnicu, a mogućnost da dobiju karticu uskoro će imati i mladi koji žive u okolnim opštinama.

Svi stanovnici Rima mogu za pet evra godišnje da kupe karticu MIC Card sa kojom imaju neograničen ulaz u gradske muzeje, kao i razne popuste za izložbe, kafiće i knjižare u muzejima.

Propusnica je od 2018. na raspolaganju stanovnicima Rima sa stalnim prebivalištem, kao i studentima, ali ne i turistima.

Izvor: www.wantedinrome.com

Foto: Pixabay.com