Bivši portugalski premijer Antonio Košta i dalje je "u igri" za poziciju sledećeg predsednika Evropskog saveta, na kojoj je sada Šarl Mišel, sudeći prema dvojici visokih diplomata EU.

Košta je smatran favoritom za taj posao jer ispunjava dva ključna uslova - iz redova socijalista je i bio je na čelu vlade, piše briselski Politiko.

Međutim, pošto je Košta podneo ostavku nakon istrage o navodnoj korupciji, kritičari su tvrdili da ne bi trebalo da bude razmatran dok stvar ne bude potpuno razrešena.

Kako piše Politiko, te bojazni sada deluju kao sekundarne za ključne vlade EU.

"Naravno da je Košta", rekao je jedan diplomata EU misleći na najverovatniji izbor za predsednika Evropskog saveta.

"Nemci ga podržavaju, Francuzi, svi ga vole. Takođe nema alternative. On je definitivno i dalje vodeći kandidat", dodao je.

Drugi visoki diplomata tvrdi da je Košta nevin dok se ne dokaže krivica i dodaje da "istraga nije prepreka".

Košta bi međutim mogao da se suoči sa protivljenjem nordijskih zemalja za koje je vladavina prava prioritet.

Pored toga, Danska takođe ima jednog kredibilnog kandidata za taj posao - socijaldemokratsku premijerku Mete Frederiksen.

Ipak, u grozničavoj "trgovini" koja će uslediti posle junskih izbora za Evropski parlament, Nordijce bi mogli ubediti da podrže Portugalaca u zamenu za neku drugu ključnu poziciju.

Za Frederiksen postoji još jedna prepreka - Danska je pod njenim mandatom vodila jednu od najstrožih politika imigracije u Evropi, zbog čega bi mogla da bude nepopularna kod kolega socijaldemokrata, piše briselski portal.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EC - Audiovisual Service/Aurore Martignoni