U prvom tromesečju 2024. broj ilegalnih prelazaka granica EU smanjen je za 12% zahvaljujući značajnom padu prelazaka preko centralnomediteranske rute, pokazuju preliminarni podaci Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Frontex).

Centralni Mediteran bio je jedina među vodećim migrantskim rutama preko mora sa smanjenjem broja otkrivenih ilegalnih prelazaka granica, za 59%, dok su na zapadnoafričkoj i ruti preko Istočnog Mediterana zabeležena velika povećanja, za 510 odnosno 109%.

U 2023. je najveći broj otkrivenih prelazaka bio na centralnomediteranskoj ruti.

Fronteks je saopštio i da je, prema podacima Međuanrodne organizacije za migracije, od početka godine na Mediteranu nestalo 476 ljudi, pri čemu većima preko opasne centralnomediteranske rute.

Navodi se i da su vlasti u periodu januar-mart izvestile o gotovo 5.500 otkrivenih ilegalnih prelazaka granica EU preko zapadnobalkanske rute, što je za 64% manje nego u isto vreme prošle godine.

Na ruti preko Lamanša u istom periodu je broj otkrivenih prelazaka povećan za 56%, uprkos lošim vremenskim prilikama zbog koji su bili ugroženi životi ljudi koji žele da stignu do Britanije.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Fronteks