Premijer Francuske Gabrijel Atal smatra da dominacija anglofonog sadržaja na društvenim mrežama ugrožava francuski jezik i želi da sarađuje s drugim zemljama frankofonije kako bi odbranili njihov zajednički jezik.

Francuski premijer je rekao da je tehnologija omogućila veoma lak i direktan pristup velikom broju kreativnih sadržaja, ali da takođe dovodi u rizik svet francuskog govornog područja.

"Ako je sadržaj kojem pristupaju posebno mladi ljudi najviše na engleskom jeziku, ili ako algoritmi koji predlažu sadržaj na datoj platformi imaju tendenciju da predlažu sadržaj na engleskom, dugoročno gledano mislim da je to pretnja položaju francuskog jezika", rekao je Atal u TV intervjuu tokom posete Kvebeku, prenosi Politiko.

Atal je izjavio da frankofone zemlje moraju zajednički da vrše pritisak na digitalne platforme da "odbrane frankofoniju širom sveta" i da uspostave zajedničko finansiranje kulturnih produkcija na francuskom jeziku kako bi se takmičile sa visokobudžetnom kreativnom industrijom u SAD.

On je rekao da bi to moglo biti učinjeno "širenjem" zakonodavnih mehanizama.

U Evropi, belgijski region Flandrija nastoji da primeni zakon koji bi primorao Instagram, TikTok i JuTjub da finansijski podrže stvaranje filmova i televizijskih serija na flamanskom jeziku.

Atal je prvi francuski premijer posle 40 godina koji se obratio poslanicima parlamenta Kvebeka, kanadske provincije u kojoj je francuski zvaničan jezik.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP