Zagreb je dobio prvu nagradu za Evropsku prestonicu inkluzije i različitosti, dok je Ljubljani pripala posebna nagrada za njenu borbu protiv nasilja nad ženama.

Nagrade se dodeljuju za doprinos gradova ravnopravnijoj i inkluzivnijoj Evropi, a među dobitnicima ovogodišnjih nagrada su i tri grada iz Španije.

U kategoriji gradova sa više od 50.000 stanovnika pobedio je glavni grad Hrvatske, zahvaljujući nizu inicijativa i strategijama za podršku, zaštitu i uključivanje žena, osoba sa invaliditetom, LGBTIQ+ osoba, migranata i Roma.

Drugu i treću nagradu su dobili švedski grad Vekše i La Laguna u Španiji.

Italijanski grad Korbeta je pobedio u kategoriji gradova s manje od 50.000 stanovnika, a dobio je i nagradu publike.

Gradovi Miranda de Ebro i Kasares u Španiji su dobili srebrnu i bronzanu nagradu u rangu manjih gradova.

Ti gradovi su dobili "priznanje za svoj rad na izgradnji pravednijeg društva promovišući različitost i inkluziju na osnovu pola, rasnog i etničkog porekla, vere i uverenja, invaliditeta, starosti i seksualne orijentacije", saopštila je Evropska komisija.

Dodeljene su i nagrade gradskim vlastima koje suzbijanjem nasilja nad ženama doprinose većoj bezbednosti gradova za žene u svoj njihovoj različitosti.

Zlatnu nagradu u toj oblasti dobio je glavni grad Slovenije, koji u saradnji sa civilnim društvom podržava napore na uspostavljanju sveobuhvatnog sistema podrške.

Miranda de Ebro i Vekše nagrađeni su i ovoj kategoriji.

Ovo je treća dodela nagrade za Evropsku prestonicu inkluzije i različitosti koju je organizovala Evropska komisija u okviru nastojanja da društva u Evropi učini inkluzivnijim i pravednijim.

Proglašenjem pobednika na svečanosti 25. aprila u Briselu obeležen je početak Evropskog meseca različitosti, inicijative koja je deo rada Evropske komisije na suzbijanju diskriminacije i promovisanju raznolikosti i uključenosti na radnim mestima.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: eudiversity2024.eu