Vlada Belgije kupiće od Evropske komisije 23 poslovne zgrade koje će uglavnom biti pretvorene u održive kancelarije, prodavnice, javne objekte i kuće.

Ta kupoprodaja dovešće do velike transformacije evropskog kvarta u Briselu.

Federalni holding i investiciona kompanija (SFPIM) belgijske vlade kupiće zgrade za oko 880 miliona evra, javila je agencija Belga.

SFPIM je 21 zgradu u briselskom evropskom kvartu dala u dugoročni zakup belgijskom fondu Sitiforvard (Cityforward) koji su osnovali SFPIM i osiguranje Etias (Ethias) i kojom upravlja njihov partner iz Brisela i Antverpena Vajtvud (Whitewood).

Belga prenosi da će 21 zgrada ukupne površine 300.000 kvadratnih metara biti pretvorena u održive kancelarije (70%), stanove (25%) i prodavnice ili javne objekte (5%). Zahvaljujući projektu, u distriktu će biti 750-800 novih stanova.

Navodi se da će se prvi stanari i službenici preselti u nove prostore 2028.

Procenjuje se da će ukupni troškovi promene namene zgrada biti kolika je i njihova cena, čime će ukupna investicija biti gotovo dve milijarde evra.

Preostale dve zgrade, koje se nalaze van evropskog kvarta, prodate su jednom fondu za pristupačno stanovanje i jednoj kompaniji koje će ih preurediti u održive i pristupačne stanove za izdavanje i one u kojima žive vlasnici.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com