Francuska je, petu uzastopnu godinu, pretekla Nemačku i Veliku Britaniju i postala evropsko središte stranih ulaganja, pokazuje novo istraživanje globalne organizacije Ernst i Jang (EY).

U 2023. strana ulaganja finansirala su 1.194 projekta u Francuskoj, za 5% manje nego godinu dana ranije ali dovoljno da zemlja ostane evropski lider na tom planu, preneo je euronews.com.

Na nivou Evrope u prošloj godini su investicioni projekti smanjeni za 4% dok je Britanija imala pad od 6% a Nemačka od 12%.

U Velikoj Britaniji zabeleženo je 985 projekata finansiranih direktnim stranim investicijama a u Nemačkoj 733, pokazalo je istraživanje atraktivnosti zemalja za strana ulganja EY.

Te tri zemlje privukle su 51% stranih ulaganja na kontinentu.

U izveštaju se ocenjuje da su dobre performanse Francuske uglavnom rezultat uspešnih reformi koje su se ubrzale u poslednjih deset godina. "Veštine, infrastruktura i tržište temelj su francuske privlačnosti" (stranim ulagačima), naveli su stručnjaci EY dodajući da, uprkos kritikama, francusko pravno i regulatorno okruženje nije "veliki hendikep".

Kada je Emanuel Makron postao predsednik Francuske 2017, jedno od glavnih obećanja bila je revitalizacija ekonomije preko inicijativa okrenutih biznisu.

Sedam godina kasnije, rezultati iz izveštaja EY slave se u francuskoj vladi.

"Odlučni smo da nastavimo ovim putem sa velikim ekonomskim projektima kao što su pojednostavljenje poslovnih procesa, reforma beneficija za nezaposlene i inicijativa za povećanje finansijske privlačnosti Pariza", napisao je na Iksu francuski ministar finansija Bruno Le Mer.

Uprkos francuskom uspehu, izazova za direktne strane investicije i dalje ima. Jedan od njih je Britanija jer je London proglašen za vodeći evropski region za strana ulaganja, iako zemlja kaska za Francuskom, preneo je euronews.com.

Zato u EY kažu da, mada je Francuska bez sumnje imala korisiti od posledica Bregzita i nemačkih teškoća, ništa ne ukazuje na to da će tako biti i ubuduće.

Ukazuje se da, iako je politička nestabilnost u Britaniji uticala na pad direktnih stranih ulaganja, ta zemlja ima napredni poreski sistem a London opstaje kao finansijsko i tehnološko čvorište. Dodaje se i da su se u 2023. pokazali znaci poboljšanja, mada je broj projekata u Britaniji i dalje znatno ispod nivoa pre Bregzita.

Rivali dolaze i sa druge strane Atlantika. Navodi se da je u prošloj godini 1.058 evropskih projekata finansirano američkim novcem, za 15% manje nego 2022. i za 29% manje nego 2019.

Stručnjaci EY kažu je to nesumnjivo rezultat Zakona o smanjenju inflacije (IRA), politike koja je donela niz poreskih podsticaja za projekte u SAD, preneo je euronews.com.

Ukazuje se da je francuskom uspehu doprinelo i to što su mnogi projekti nastavak postojećih. Naime, u 2023. je 36% projekata finansiranih stranim ulaganjima u Francuskoj bilo pokrenuto "od nule".

U Britaniji je takvih projekata bilo 75% a u Nemačkoj 77%.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP