Vlade širom EU raspravljaju o novoj regulativi za digitalnu industriju, ovog puta kako bi zaštitile decu od štetnog sadržaja koji izaziva zavisnost.

Francuska bi mogla da postane prva velika zemlja u Evropi sa striktnim ograničenjem vremena koje deca mogu da provedu ispred ekrana, a poziva i da širom EU bude uvedena "digitalna punoletnost" od 15 godina, prenosi Politiko.

Zalaganje za ograničenje vremena pred ekranima za decu pojačano je usled sve više dokaza o štetnom uticaju društvenih mreža i zavisnosti od ekrana.

Istraživači, zdravstveni radnici i nastavnici upozoravaju na ovaj problem pošto primećuju pogoršanje uspeha u školi i kreativnosti, kao i sve češću pojavu usamljenosti mladih i problema sa mentalnim zdravljem.

Nekoliko zemalja u Aziji je već ograničilo deci vreme pred ekranom, uključujući Tajvan, koji kažnjava roditelje koji dozvoljavaju svojoj deci da ne poštuju ograničenja.

Kina je takođe uvela stroga vremenska ograničenja za tinejdžere i još stroža za mlađu decu.

Vlada Francuske, koja pridaje veliku važnost onlajn bezbednosti dece, razmatra načine da ograniči vreme koje deca mogu da provode ispred ekrana.

U izveštaju stručnjaka koji je urađen po nalogu predsednika Emanuela Makrona, predlažu se stroge starosne granice kako bi se deci omogućilo da postepeno uđu u digitalni svet i potpuno blokiranje pristupa društvenim mrežama.

"Etičke" društvene mreže bile bi dozvoljene za starije od 15 godina, dok bi sve ostale bile nedostupne dok ne napune 18 godina.

Makron je vladi dao mesec dana da prođe kroz predloge i "sprovede ih u delo".

Takođe je pozvao na uvođenje "digitalnog punoletstva" od 15 godina na nivou EU.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com