Evropska komisija saopštila je 16. maja rezultate poziva za podnošenje predloga za 2023. za sredstva u okviru Evropskog fonda za odbranu (EDF) u iznosu nešto većem od miljardu evra. Podršku će dobiti 54 zajednička evropska istraživačka i razvojna projekta u oblasti odbrane.

Odabranim projektima biće pružena podrška u vidu tehnološke izvrsnosti u širokom spektru odbrambenih sposobnosti u ključnim oblastima, uključujući kibernetičku odbranu, kopnenu, vazdušnu i pomorsku borbu, zaštitu svemirske imovine ili hemijsku, biološku, radiološku i nuklearnu  odbranu.

Ti projekti doprineće prioritetima EU u vezi sa sposobnostima i tehnologijama u odbrani. Navodi se primer projekata MARTE i FMBTeć koji će okupiti više od 70 industrijskih aktera i istraživačkih organizacija kako bi radili na projektovanju i sistemima za glavnu platformu borbenih tenkova koja će se koristiti širom Evrope.

Biće podržan i strateški vazdušni transport tereta koji je osnovni kapacitet za brzu podršku misijama širom sveta. Npr, u skladu sa prethodno finansiranim projektom JEY-CUAS, E-CUAS će okupiti 24 korisnika iz 12 članica i Norveške kako bi se unapredila odbrambena tehnologija za borbu protiv bespilotnih vazdušnih sistema.

U oblasti kapaciteta na zemlji, navela je EK, projektom SRB2 će se unaprediti novi sistem suspenzije za teška oklopna vozila a projektom TALOS-TWO, sa 19 učesnika iz osam zemalja, biće podstaknuta evropska izvrsnost u oblasti laserskog energetskog oružja.

U okviru programa EU za inovacije u oblasti odbrane (EUDIS) iz programa EDF, mala i srednja preduzeća, novoosnovane firme i novi učesnici u odbrambenom sektoru iskoristili su brojne mogućnosti predviđene u krugu finansiranja EDF za 2023, saopštila je EK.

Ističe se da je industrija EU pokazala veliko interesovanje, da je primljeno 236 predloga projekata i da u odabranim učestvuje 581 pravni subjekat iz 26 članica EU i Norveške.

Kako se dodaje, odabrani predlozi u proseku uključuju 17 subjekata iz osam zemalja, mala i srednja preduzeća čine 42% svih subjekata u odabranim projektima, balans između istraživačkih aktivnosti i razvoja sposobnosti je dobar a 4% budžeta namenjeno je finansiranju revolucionarnih tehnologija u oblasti odbrane.

EK će sada početi da priprema ugovore o grantovima sa konzorcijumima koji stoje iza predloga. Nakon toga, i usvajanja odluke Komisije o dodeli, ugovori o grantu biće potpisani pre kraja godine i počeće realizacija.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com