Evropski akt o kritičnim sirovinama, čiji je cilj da obezbedi raznovrsno, sigurno i održivo snabdevanje industrije EU kritičnim sirovinama, stupio je na snagu 23. maja, saopštila je Evropska komisija.

Siguran pristup kritičnim sirovinama ključan je za strateške sektore, uključujući čiste tehnologije,  digitalnu, obrambenu i vazduhoplovno-svemirsku industriju.

Evropa sada ima regulatorni okvir za jačanje domaćih kapaciteta i konsolidaciju održivosti i cirkularnosti lanaca snabdevanja kritičnim sirovinama u EU, uz nastavak sprovođenja programa diversifikacije, istakla je Komisija.

Dodaje se da će tim aktom EU ojačati domaće snabdevanje i smanjiti zavisnost od pojedinačnih dobavljača.

Ukazuje se da je u periodu posle pandemije kovida i ruske agresije na Ukrajinu strateška zavisnost izložila evropsku industriju rizicima od poremećaja u lancu snabdevanja.

Aktom se utvrđuju referentne vrednosti za povećanje kapaciteta za vađenje, preradu i recikliranje kritičnih sirovina u EU i usmeravanje napora radi diversifikacije.

Pored toga, njime se stvara okvir za izbor i sprovođenje strateških projekata koji će imati koristi od pojednostavljenih uslova za izdavanje dozvola i omogućavanja pristupa finansiranju. Takođe se utvrđuju nacionalni zahtevi za razvoj istraživačkih programa u Evropi.

Uredbom će se i poboljšati cirkularnost i efikasna upotreba kritičnih sirovina stvaranjem lanaca vrednosti za reciklirane kritične sirovine.

Istovremeno se omogućavaju praćenje lanaca snabdevanja kritičnim sirovinama, razmena informacija i buduća koordinacija zaliha među članicama i velikim kompanijama, navela je Evropska komisija.

Saopšteno je i da je potpredsednik Komisije Maroš Šefčovič danas otvorio prvi sastanak Odbora za kritične sirovine koji će imati važnu ulogu u sprovođenju novog okvira politike.

Komisija je na sastanku Odbora otvorila poziv za podnošenje prijava za strateške projekte a prvi rok za prijave je 22. avgust.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EC - Audiovisual Service/Lukasz Kobus