Mladi Evropljani imaju pozitivno mišljenje o Evropskoj uniji, ali su manje motivisani od starijih građana da glasaju na predstojećim evropskim izborima, pokazuje 5. juna objavljena anketa nemačke Fondacije Bertelsman.

U anketi koja je sprovedena u nekoliko zemalja EU, a reprezentativna je za celu Uniju, 59% mladih uzrasta 16 do 25 godina je reklo da će izaći na evropske izbore, 24% još nije sigurno, a 17% je reklo da neće.

Istovremeno, u grupi građana starih od 26 do 69 godina nameru da glasa za Evropski parlament izrazilo je 65%, još je neodlučno 22%, a 13% je reklo da neće izaći na Evropske izbore.

Sa druge strane, na pitanje o hipotetičnom referendumu o ostanku njihove zemlje u EU, 78% mladih je reklo da bi glasalo u prilog EU, dok bi to učinilo svega 65% starijih.

Suprotno uobičajenim predstavama, mladi su ređe navodili bunt kao motiv za glasanje od svojih starijih sugrađana.

U mlađoj kategoriji, svega je 23% reklo da izlaze na izbore da bi izrazili negodovanje prema sadašnjoj politici.

Među starijima, u tabor onih koji će glasati iz protesta svrstalo se 30% anketiranih.

I za jednu i za drugu kategoriju najvažniji razlog za glasanje je da podrže partiju prema kojoj osećaju afinitet. To je kao glavni motiv naveo svaki drugi učesnik ankete.

Pokazalo se, međutim da postoje značajne razlike u odnosu prema politikama EU u različitim sferama.

Iako su obe grupe ocenile da je očuvanje mira najznačajniji zadatak EU (po 60%), mladi su znanto veći značaj pridali poštovanju ljudskih prava i suzbijanju klimatskih promena.

Najveća razlika pokazala se kod pitanja migracija. Nešto manje od polovine starijih od EU očekuje da bolje kontroliše imigraciju, a svega četvrtina mladih to smatra jednom od centralnih tema.

Istraživanje je u martu sproveo Bertelsmanov istrument za istraživanje evropskog javnog mnjenja "eupinions". Učestvovala je 13.241 osoba u Belgiji, Francuskoj, Holandiji, Italiji, Nemačkoj, Poljskoj i Španiji, pa je anketa zbog uzorka reprezentativna za EU.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EU