Partije ekstremne desnice planiraju da formiraju novu grupu u Evropskom parlamentu, što bi značilo da bi to zakonodavno telo EU posle izbora imalo tri desničarska bloka.

Pored Evropskih konzervativaca i reformista (ECR) i grupe Identitet i demokratija (ID), novi savez bi činile još tvrđe desničarske stranke.

"Otkako je liderka francuskog Nacionalnog okupljanja Marin Le Pen izbacila Alternativu za Nemačku (AfD) iz ID grupe u političku zabit, vodeći kandidat AfD-a Maksimilijan Krah je krenuo u formiranje nove parlamentarne frakcije", piše briselski portal Politiko, pozivajući se na neimenovane izvore.

Kraha su poslednjih meseci pratili brojni skandali i korupcionaške afere zbog kojih su mu bili zabranjeni nastupi tokom izborne kampanje. Tvrdio je da pripadnici nacističke SS jedinice nisu nužno bili zločinci.

Njegov dugogodišnji asistent u Evropskom parlamentu uhapšen je pod sumnjom da je špijunirao za Kinu, a protiv njega su se pojavile optužbe da je primao novac iz proruskih izvora, a u vezi s paltformom Glas Evrope, koja je kasnije zabranjena u EU.

I pored toga, Krah je i dalje na listi AfD za evropske izbore koji se održavaju od 6. do 9. juna.

Zvaničan naziv nove grupe koji se razmatra je na latinskom - Vera Evropa, odnosno Prava Evropa, ali već je dobila neformalni naziv "grupa huligana".

"Oni su radikalni, organizovani i plaše centriste", piše Politiko, dodajući da su to partije koje su proruske, protiv NATO, protiv EU, protiv Zelenog dogovora, antimimgrantske i antiameričke.

Među strankama koje su uključene u pregovore o formiranju nove grupe su ekstremno desničarske partije Konfederacija iz Poljske, mađarski pokret Naša domovina, holandski Forum za demokratiju, slovačka Republika i bugarski Preporod.

Portparol bugarske partije Preporod rekao je da se razgovara s predstavnicima 14 zemalja i da će grupa verovatno biti formirana u julu.

Ukoliko bi ova grupa bila formirana, to bi najvećim kritičarima EU omogućilo da se njihov glas čuje u parlamentu.

Bez obzira koliko mala, svaka politička grupa u EU dobija zagarantovano vreme za obraćanje u parlamantu, kao i dosta novca.

Formiranje nove grupe u EP, ipak, nije lak posao, jer su za to potrebna najmanje 23 poslanika iz najmanje sedam članica.

S druge strane, desničarske partije u EP bi mogle da formiraju novu "supergrupu", koja ne bi uključivala ove stranke.

Italijanska Liga Matea Salvinija, mađarska partija Fides Viktora Orbana i francusko Nacionalno okupljanjne su izgleda zainteresovani da udruže snage na evropskoj sceni, a neizvesno je pridruživanje poljske partije Pravo i Pravda i Braća Italije Đorđe Meloni.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: afd.de