Ursula fon der Lajen moraće, ako se narednih dana i nedelja lideri EU slože da je nominuju za drugi mandat na čelu Evropske komisije, da obezbedi podršku 361 novoizabranog evroposlanika, što uključuje saveze sa drugim partijama u centru, levo ili čak, potencijalno, dalje desno u političkom spektru.

Ona je sinoć, po zatvaranju birališta širom EU, rekla da će prvo tražiti podršku socijalista i liberala, koji su je podržali i za prvi mandat.

Međutim, navodi se u analizi briselskog Politika objavljenoj 10. juna, Fon der Lajen će verovatno morati da posegne i van tih grupa da bi obezbedila potrebnu podršku.

To bi moglo da znači neke nepouzdane izbore - ako bi tražila podršku Zelenih, time bi verovatno odbila neke od svojih konzervativaca iz EPP koji se protive ključnim klimatskim merama iz Zelenog dogovora.

Ako izabere da nastavi da se "udvara" grupi tvrde desnice Evropski konzervativci i reformisti predvođenoj Italijankom Đorđom Meloni, Urusla fon der Lajen rizikuje da odbije socijaliste i liberale, navodi se u Politikovoj analizi.

Nakon što je krajnja desnica postigla značajan uspeh u mnogim članicama EU, uključujući  Francusku i Nemačku, posebno osetljivi na neku vrstu saveza sa tvrdim desničarima biće centar i levica političkog spektra.

Na papiru, brojevi idu u prilog Ursuli fon der Lajen - EPP, S&D i Obnovimo zajedno imaju više od 400 mesta u Evropskom parlamentu, prema poslednjim preliminarnim podacima, a njoj je za izbor potreban 361 glas.

Međutim, neće je podržati svi poslanici iz EPP, uključujući najistaknutije francuske evroposlanike koji je vide kao lojalnu ne svojoj političkoj porodici, već njihovom rivalu, francuskom predsedniku Emanuelu Makronu.

Stručnjaci i partijski zvaničnici računaju da će više od 10% poslanika iz svake od tri grupe centra, uključujući grupu Fon der Lajen EPP, biti ili protiv nje, ili uzdržano, preneo je Politiko.

Analitičari očekuju da trgovina počne čim se "slegne prašina" oko izbornih rezultata. Ursula fon der Lajen imaće priliku da već za neki dan iznese svoj slučaj direktno liderima Nemačke, Francuske i Italije na samitu Grupe 7 u Italiji od 13. do 15. juna.

Lideri EU srešće se pak sledećeg ponedeljka (17. juna) u Briselu na neformalnom sastanku a sledi još jedan samit krajem meseca (27-28. juna) kako bi se dogovorili o najvišim poslovima u evropskim institucijama, uključujući predsednike Evropskog parlamenta i Evropskog saveta.

Sudbinu Fon der Lajen ipak neće odrediti samo broj mesta u Parlamentu.

Naime, ostaje nejasno koga će 27 nacionalnih lidera iz Evropskog saveta podržati za funkciju predsednika Komisije. Iako je najveća grupa u Parlamentu, EPP je u Savetu predstavljen sa samo 12 lidera i nijedan od njih nije iz tradicionalnih moćnika poput Nemačke, Francuske, Italije ili Španije.

Jedan visoki zvaničnik iz Makronove grupe Obnovimo izašao je sa idejom da Ursulu fon der Lajen zameni predsednica Parlamenta Roberta Mecola, koja je takođe iz grupe EPP.

"Mnogi evroposlanici vode kampanju protiv (Fon der Lajen)", rekao je taj zvaničnik dodajući da se Mecola "svima sviđa".

S druge strane, kandidat socijalista Nikolas Šmit ukazao je na spremnost njegove grupe da radi sa Fon der Lajen na pronalaženju većine.

"Ne postoji mogućnost da mi, socijaldemokrate, sarađujemo sa onima koji žele da rasture, da oslabe ovu Evropu koju smo gradili decenijama", rekao je Šmit koji je u prvom mandatu Ursule fon der Lajen komesar za radna mesta i socijalna prava.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP