Lideri političke grupe Zelenih u Evropskom parlamentu nagovestili su da će podržati izbor Ursule fon der Lajen za predsednicu Evropske komisije, ali samo pod uslovom da njihova grupa bude pozvana da se u parlamentu pridruži širokoj koaliciji političkog centra.

Šefovi grupe Zeleni/Evropski slobodni savez su ujedno signalizirali i da su spremni na kompromise oko ekoloških ciljeva za koje se njeni poslanici zalažu, objavio je 13. juna Euronews.

Verujemo da su četiri partije jedina mogućnost da se stvori stabilna proevropska, prodemokratska i proukrajinska većina", rekao je kopredsedavajući grupe Zeleni/ESS, Holanđanin Bas Ajkhaut 12. juna novinarima u Briselu.

Ajkhut je nabrojao tri uslova koje je prethodno sama Fon der Lajen navela kao preduslov za saradnju drugih evroposlanika sa najjačom političko grupom Evropskih narodnih partija (EPP), čija je ona kandidatkinja.

Fon der Lajen je odmah posle zbora rekla da će tražiti podršku grupe Socijalista i demokrata (S&D) i liberalne grupe Obnovimo Evropu.

Te tri grupe u parlamentu imaju zajedno 403 od ukupno 720 mandata.

Zeleni/ESS su osvojili 53 poslanička mesta.

Navodeći da nije uvređen što Fon der Lajen nije spomenula Zelene, Ajkhut je rekao da je njegova grupa, uz S&D, liberale i EPP, jedina četvrta frankcija koja ispunjava uslove koje je postavila sama Fon der Lajen.

Prema njegovim rečima, zbog nepostojanja obavezne partijske discipline u grupama u Evropskom parlamentu, ona ne može da bude sigurna ni u glasove svih poslanika u EPP.

"Spremni smo za razgovor i spremni smo da je podržimo, ako budemo deo koalicije", rekao je lider Zelenih.

Kopredsednica Zelenih Teri Rajntke rekla je da ta politička grupa neće sklapati nikakve političke dogovore sa ultrakonzervativnom grupom Evropskih konzervativaca i reformista (ECR).

"Sada smo spremni da postanemo deo većine, jer vidimo opasnost da se većina pomeri udesno", rekla je Rajntke.

Istovremeno, signalizirala je da su Zeleni spremni na ustupke u nekim aspektima ekološke politike EU, protiv kojih se izjasnila konzervativna EPP.

Ocenila je da delovi snaga sa kojima su Zeleni spremni da pregovaraju žele "povlačenje iz Zelenog plana".

"Kada započinjete pregovore, nećete naravno dobiti 100% onoga što piše u programu Zelenih", rekla je Rajntke, dodajući: "Mi smo pragmatični političari spremni na kompromise".

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Zeleni:ESS