Reeksport osetljivih proizvoda iz Turske u Rusiju znatno je smanjen poslednjih meseci, rekla je portparolka Evropske komisije ističući da je cilj Brisela da Rusiji uskrati pristup tehnologiji neophodnoj za nastavak okupacije Ukrajine.

"EU pozdravlja smanjenje direktnog reizvoza osetljivih proizvida iz Turske u Rusiju u prvom kvartalu 2024", rekla je turskim novinarima portparolka EK za finansijske usluge, finansijsku stabilnost i uniju tržišta kapitala Frančeska Dalboni posle sastanka u Briselu, preneo je 14. juna turski Hurijet  (hurriyetdailynews.com).

Od kako je početkom 2022. okupirala Ukrajinu, EU je usvojila 13 paketa sankcija Rusiji. Turska se nije priključila sankcijama i nije članica EU ali je uverila blok da neće postati put za zaobilaženje sankcija.

EU je tražila od Turske da zabrani reeksport u Rusiju oko 50 osetljivih proizvoda napravljenih u EU.

Kao rezultat dijaloga Ankare i Brisela, vrednost reeksporta takvih proizvoda, uključujući čipove, smanjena je sa 17 miliona evra na pet miliona mesečno.

"Naš angažman sa trećim zemljama, uključujući Tursku, fokusiran je na nalaženje uzajamno prihvatljivih načina da zaustavimo tu nezakonitu trgovinu", rekla je Dalboni, preneo je turski portal.

Turska se u principu usklađuje samo sa sankcijama koje je usvojio Savet bezbednosti UN. Jednostrane mere EU, SAD i Velike Britanije Ankara ne podržava.

Uprkos smanjenju direktnog reeksporta iz Turske u Rusiju, portparolka Komisije je ukazala na povećanje, kako je rekla, sumnjive trgovine iz Turske u Kazahstan.

"EU je uočila da je sumnjiva trgovina tim proizvodima iz Turske u Kazahstan znatno povećana i da ti proizvodi zapravo nikada ne stignu na 'deklarisanu destinaciju", rekla je Dalboni.

Dodala je da je EU veoma zabrinuta zbog tog "lažnog tranzita" i da je pokrenula to pitanje pred turskim vlastima kako bi preduzele mere da spreče ilegalno preusmeravanje robe potrebne Rusiji za rat.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EC