Evropsko prvenstvo u fudbalu 2024. godine čiji je domaćin Nemačka vrlo će malo i samo kratkoročno podstaći privredni rast i od njega će prvenstveno profitirati turizam.

Prema analizi minhenskog ekonomskog instituta Ifo, efekat prvenstva za nemačku privredu biće dodatna milijarda evra zahvaljujući stranim turistima, što je probližno 0,1% ekonomskog učinka u tekućem, drugom kvartalu.

"U makroekonomskom smislu, ovakav tip velikih manifestacija ima srazmerno mali efekat, sa izuzetkom turizma", rekli su stručnjaci instituta.

Oni su dodali da će dok traje turnir i nemački potrošači verovatno u kraćem periodu više potrošiti u ugostiteljstvu i maloprodaji, ali će zbog toga smanjiti izdatke u drugim oblastima, tako da će to na ukupnu ličnu potrošnju jedva uticati.

To sugerišu, prema njihovoj analizi, i iskustva sa Svetskog prvenstva u fudbalu 2006. koje je takođe održano u Nemačkoj, kada su u početku dolasci i noćenja stranih gostiju porasli za po 25%.

Prema tom modelu, istraživači Ifo računaju da će tokom ovogodišnjeg prvenstva u Nemačkoj biti 600.000 stranih gostiju i 1,5 miliona noćenja više, što će se odraziti na porast izvoznih usluga, odnosno usluga koje domaći državljani pružaju strancima, uglavnom u sektoru ugostiteljstva.

"Taj efekat je, međutim, kratkog veka, tako da će obim eksportnih usluga po odlasku turista u trećem kvartalu ponovo pasti i verovatno se zadržati na sadašnjem nivou", rekli su stručnjaci Ifo.

Ukupni Bruto domaći proizvod Nemačke u 2023. godini bio je 4.122,21 milijardu evra.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP