Obnova konkurentnosti EU prvi je prioritet u programu mađarskog predsedavanja Savetu, rekao je državni sekretar u ministarstvu za poslove EU Mađarske Barna Pal Žigmond. On je kao još jedan prioritet naveo pristupanje zemalja Zapadnog Balkana EU.

Žigmond je rekao da su ekonomska i kriza zbog inflacije, pandemija kovida, rusko-ukrajinski rat i "pogrešne sankcije" oslabili evropsku konkurentnost, prenela je 21. juna mađarska novinska agencija MTI.

Istakao je da su SAD i Kina pretekle Evropu po ekonomskim pokazateljima, delom zbog evropskih  troškova za energiju.

Mađarski zvaničnik je rekao i da će se program predsedavanja njegove zemlje sprovoditi u izazovnim vremenima, kada rat Rusije i Ukrajine utiče na sva pitanja u Briselu. "Mir što je pre moguće je presudan", istakao je.

Žigmond je rekao da je veliki izazov i postavljanje pravca Evrope posle izbora za Evropski parlament.

"Sada dolazi institucionalna tranzicija, potreban je kompromis i onda možemo da idemo na zakonodavna pitanja", rekao je Žigmond i dodao da očekuje prilike za predstavljanje i sprovođenje pitanja važnih za Mađarsku.

Kada je reč o migraciji, on je rekao da mađarska vlada ima saveznike i da je njen stav da postigne sporazume sa zemljama porekla kako bi "doveli pomoć tamo a ne migrante ovde".

Još jedan prioritet mađarskog predsedavanje, rekao je Žigmond, jeste pristupanje Zapadnog Balkana EU. U tom smislu, najvažniji događaj biće neformalni samit lidera EU-Zapadni Balkan, preneo je MTI reči mađarskog zvaničnika.

Žigmond je taođe istakao snažnu podršku pridruživanju Ukrajine EU.

"Zalažemo se za doslednu politiku proširenja zasnovanu na interesima. Ako zemlja ispunjava uslove, vrata EU treba da budu otvorena", istakao je Žigmond.

Dodao je da je strateški interes Turske da ostane partner EU na ekonomskim, vojnim i pitanjima migracije.

Govoreći za Radio Košut Žigmond je istakao i da vlada tokom mađarskog predsedavanje treba da promoviše poljoprivrednu politiku u čijem je centru poljoprivrednik.

On je kritikovao prethodno vođstvo EU što nije zastupalo interese poljoprivrednika.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: X - HungaryintheEU