Čak devet od deset mladih Bugara želi da ostane da radi i živi u zemlji, od čega gotovo polovina (45%) želi da radi za domaćeg poslodavca, pokazalo je novo istraživanje.

Ispitanici očekuju da u svojoj državi imaju bolje uslove za profesionalni razvoj, kao i za pronalaženje posla u struci. Većina ih tvrdi da strani poslodavci u Bugarskoj više traže izvršno osoblje, dok bugarske firme pružaju mogućnost za nove ideje.

Dve trećine ispitanika smatra da su sami odgovorni za svoju karijeru, a više od polovine ističe da je jako važna mogućnost rada od kuće, prenela je bugarska agencija BTA.

Oko 80% mladih (18-35 godina) očekuje od vlade i poslodavaca da omoguće veće zarade jer smatraju da je početna plata od 1.200 leva (oko 615 evra) premala, i očekuju da do kraja prve godine rada zarađuju 4.300 leva (oko 2.200 evra).

Polovina ispitanika bi se vratila u rodni grad pod uslovom da dobiju dobar posao. Takođe polovina ispitanih želi da pokrene sopstvenu firmu.

Kako je prenela BTA, mladi Bugari od vlade prvenstveno očekuju da popravi međunarodni imidž države i osigura bolji životni standard.

Na pitanje o privatnom životu, sedam od deset je reklo da želi da ima decu u narednih pet godina, a kao glavne faktore za tu odluku navode poverenje u partnera i rešeno stambeno pitanje.

Anketu su sprovele medijska platforma Bugarska te želi (Bulgaria Wants You) i marketinško-istraživačka agencija JTN u maju 2024.

Izvor: Beta

Foto: DES