Nastup Džozefa Bajdena u prvoj predsedničkoj debati s Donaldom Trampom izazvao je oštre reakcije i komentare u evropskoj štampi 28. juna.

Mnogi vodeći evropski portali su posle debate aktuelnog i bivšeg predsednika SAD kritikovali Bajdena zbog govora tokom kojeg je više puta zastajkivao i mučio se s detaljima, prenosi briselski portal Politiko.

Finski javni servis Ile je Bajdenov nastup nazvao "katastrofom", a švedski javni servis SVT je ocenio da je bio "skoro katastrofalan".

Italijanski list Korijere dela Sera napisao je da je Bajden delovao "zbunjeno" sa "promuklim glasom", a poljski Onet je objavio da je bilo "tužno gledati".

"Mislim da niko nije očekivao takav pokolj… Tramp je još jednom dokazao da je njegova potencijalna pobeda loša vest za NATO, Ukrajinu, a time i za Poljsku", navodi se u Onetovoj analizi.

Francuski Mond nazvao je Bajdenovo posrtanje o sopstvene reči "brodolomom", dodajući da je Tramp "bio u stanju da iznese laži bez kontradiktornosti".

Bajdenov "užasni nastup u debati doveo je u sumnju celu njegovu kandidaturu", napisao je britanski Ekonomist.

Kijev independent je naveo da je Bajden iznervirao svoju stranku svojim "drhtavim" nastupom.

Tokom debate se nakratko razgovaralo o ratu u Ukrajini, a Tramp je tvrdio da Moskva nikada ne bi pokrenula invaziju u punom obimu 2022. da je on bio u Ovalnom kabinetu.

Bugarski list Dnevnik nazvao je debatu "bolnim gubitkom za predsednika", sumirajući utiske naslovom u kojem citira komentatora Si-En-Ena: „"O moj Bože, imamo veliki problem!"

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP