Dok većina Ukrajinaca veruje da će Kijev pobediti u ratu protiv Rusije, Evropljani su skeptičniji, pokazalo je novo istraživanje Evropskog saveta za spoljne poslove (ECFR) čiji su rezultati objavljeni 3. jula, nekoliko dana pred samit NATO u Vašingtonu 9-11. jula.

Evropljani ne veruju da će Ukrajina pobediti Rusiju na bojnom polju, pri čemu trećina ispitanika u istraživanju koje je obuhvatilo Ukrajinu i još 14 evropskih zemalja misli da će se rat završiti sporazumnim rešenjem. Do 31%, kao što je slučaj u Grčkoj, vidi pobedu Rusije kao najverovatniju.

Jedino u Estoniji je ukrajinska pobeda u ratu prevlađujući stav (38%), preneo je briselski portal Politiko.

Istovremeno je većina Ukrajinaca (58%) i dalje uverena da njena vojska može da pobedi i da mogu da i dalje računaju na podršku međunarodnih saveznika. Samo procenat Ukrajinaca veruje da će u ratu pobediti Rusija a 30% sporazumno rešenje vidi kao najverovatniji ishod.

Istraživanje je pokazalo i velike razlike u mišljenju među članicama EU oko toga kako podržati odbranu Ukrajine, kao i oko  pristupanja Kijeva EU i NATO.

Kada je reč o potrošnji za odbranu, podaci ukazuju da je većina zemalja protiv povećanja njihovih doprinosa, osim u Poljskoj, gde rast troškova za odbranu podržava 53% ispitanih, Estoniji (45%), Švedskoj (41%) i Nemačkoj (40%), preneo je Politiko.

Većina Evropljana ipak podržava podršku Ukrajinu u ratu na različite načine, poput pružanja tehničke pomoći i povećanja isporuka oružja i municije.

Jedino u Bugarskoj, Grčkoj i Italiji više od polovine ispitanika misli da je povećanje isporuka municije i oružja Ukrajini "loša ideja".

Evropljani su podeljeni i oko koristi od prijema Ukrajine u EU. Ideju Ukrajine u bloku najviše podržavaju u Portugalu, Estoniji, Švedskoj, Španiji i Poljskoj a najskeptičniji su Nemci, Bugari, Česi i Francuzi.

Među Ukrajincima, gotovo dve trećine veruje da je članstvo u EU, kao i u NATO, ključno za budućnost njihove zemlje.

Ukrajina se prijavila za članstvo u EU u februaru 2022. i dobila status kandidata u junu iste godine. Pre desetak dana EU je i zvanično otvorila pregovore o pristupanju sa Ukrajinom, kao i sa Moldavijom.

Istraživanje ECFR je obavljeno u maju.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP