Pobeda laburista na parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji 4. jula, koja se očekuje, mogla bi da podstakne veći nivo poverenja i bliže ekonomske veze sa EU. Ipak, malo je verovatno da će obnoviti integraciju kakva je bila pre Bregzita jer se čini da će razlike u politici ostati dugoročna realnost, smatraju eksperti.

Partija Kira Starmera, koja je spremna da zabeleži istorijski ubedljivu pobedu, više puta je pozivala na "resetovanje" odnosa EU i Britanije koji su ozbiljno pokvareni posle glasanja o Bregzitu 2016. i u kasnijim pregovorima o izlasku iz Unije.

U manifestu laburista obećava se "unapređenje britanskih trgovinskih i investicionih veza sa EU rušenjem nepotrebnih barijera u trgovini", piše briselski portal Euraktiv.

Međutim, kao i Konzervativna partija, i Laburistička kategorički odbacuje ponovni ulazak Britanije u jedinstveno tržište ili carinsku uniju, kao i svaki dogovor koji bi građanima omogućio slobodu kretanja unutar EU.

"Na stolu su velike stvari", rekao je za Euraktiv Džim Brunsden iz briselskog FlajšmanHilarda. On podseća da raniji napori da se postigne sporazum, npr. o zdravlju životinja i bezbednosti hrane, nisu uspeli zbog insistiranja EU na sporazumu "u švajcarskom stilu", gde bi regulatorni standardi bili blisko usklađeni. Britanija pak daje prednost labavijem sporazumu, po modelu trgovinskog sporazuma EU sa Novim Zelandom.

"Jedan od stalnih problema sa Bregzitom je što Britanija razgovara sama sa sobom a ne razmišlja dovoljno o tome šta je Unija spremna da prihvati", rekao je Brundsen.

Ipak, Brunsden kaže da mnogo pozitivniji stav o EU laburista može da donese veće poverenje između Londona i Brisela, što bi moglo da pomogne rešavanju više tehničkih trgovinskih sporova.

Kako je dodao, poverenje dve strane bilo bi od značaja ako se potencijalno pojave sporovi.

Analitičar Centra za evropsku politiku Filip Lausberg kaže da slabe post-Bregzit ekonomske performanse Britanije takođe mogu nagnati Starmera da narednih godina teži bližim ekonomskim odnosima sa Evropom.

"Biće više duha saradnje (ako Starmer bude izabran)", rekao je Lausberg za Euraktiv. Kako je dodao, ne očekuje da će se to desiti odmah ali misli da će za nekoliko godina doći do značajnog približavanja u ekonomskom smislu.

U međuvremenu će trgovinski odnosi Britanije i EU ostati bliski ali asimetrični.

Londonski nezavisni institut "UK u Evropi koja se menja" u izveštaju objavljenom u junu navodi da je Britanija pokrivala samo 10% ukupne trgovine robom EU u 2023. S druge strane, EU je pokrivala 52% britanske trgovine, najviše od 2008.

U izveštaju se navodi da je Bregzit stvorio "neizbežne ekonomske realnosti" koje značajno ograničavaju odnose, uključujući što Britanija nije članica jedinstvenog tržišta i carinske unije što je, prema nekim procenama, trajno smanjilo britanski BDP za 5%.

"Teško je zamisliti bilo kakav izborni rezultat, u Briselu ili Londonu, koji bi radikalno promenio odnose Britanije i EU narednih godina", navodi se u izveštaju.

Lausberg međutim očekuje da dugoročni politički razlozi, pri čemu su glasači laburista većinski pro-EU, ohrabre Starmera da teži bližim odnosima sa Evropom.

"Mislim da je za Starmera veoma važno da ne zaboravi da je velika većina njegovih birača pro-EU i on to ne može da ignoriše na duge staze", rekao je briselski analitičar dodajući da lider laburista "za sada može samo da igra na sigurno".

U uticajnoj lobi grupi BiznisEvropa, koja predstavlja evropske kompanije i poslodavce, izrazili su nadu da britanski i nedavni evropski izbori mogu da budu iskorišćeni "kao prilika za obnovu partnerstva i sagledavanje novih oblasti saradnje".

Kako dodaju, želeli bi da vide "veću regulatornu saradnju u ključnim industrijskim sektorima", uključujući u auto-industriji, hemijskoj i farmaceutskoj.

Istovremeno iz tink tenka Brugel ukazuju da su prioriteti EU danas u većoj meri na drugoj strani, a ne u popravljaju odnosa sa Britanijom. Mnogo su veći izazovi, kako navode, rat u Ukrajini, rastuća ekonomska dominacija Kine i potencijalni povratak Trampa u Belu kuću.

Takođe u Brugelu upozoravaju da bi eskalacija geopolitičkih tenzija između SAD, EU i Kine mogla veoma nepovoljno da utiče na britansku ekonomiju na kratak do srednji rok.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP