Kao odgovor na akcije mađarskog premijera Viktora Orbana, predsednica grupe Obnovimo u Evropskom parlamentu Valeri Hajer 11. jula je pozvala Evropski savet da istraži sva pravna sredstva kako bi se zaustavilo predsedavanje EU Mađarske i predalo Poljskoj.

U saopštenju grupe Obnovimo Evropu Hajer je ocenila da mađarski premijer potkopava pozicije koje je usvojila EU i deluje suprotno interesima Unije, dodajući da se to mora zaustaviti.

"Vreme je da se zauzda Orbanovo buntovno predsedavanje Savetu", istakla je šefica Obnovimo.

Kako je dodala, "njegova lažna mirovna misija predstavlja bezbednosnu pretnju, njegova izolovana komunikacija je samo dimna zavesa za njegove sopstvene interese".

"Nedavni ruski napadi, uklučujući na dečiju bolnicu i Kijevu, dva dana posle navodne mirovne misije, jednostavno su odvratni", istakla je Hajer.

Predsednica parlamentarne grupe Obnovimo Evropu obezbediće takođe hitnu debatu o mađarskom predsedavanju sledeće nedelje, uz prisustvo predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela.

Kako je navela, Obnovimo je tražio od Mišela da razjasni odgovornosti i mandat Evropskog saveta u spoljnim poslovima. Dodala je da je potrebno da Savet "počisti svoju kuću".

"Očekujem da predsednik Saveta jasno kaže da Orban ne govori u ime EU", istakla je Hajer.

Navodi se i da se Obnovimo snažno protivi Orbanovim pokušajima da manipuliše mađarskim predsedavanjem kako bi sprovodio lažne mirovne misije u Kijevu, Moskvi, Pekingu i Vašingtonu, istovremeno gurajući poruke suprotne pozicijama usvojenim u EU.

Takođe Obnovimo poziva mađarsku vladu da prestane da koristi svoj logo predsedavanja (Učinimo Evropu ponovo velikom) u komunikacijama koje štete Uniji.

Na kraju, Obnovimo traži da Savet i Komisija preuzmu odgovornost i konačno naprave dalje korake ka primeni člana 7 (Ugovora EU), što može da vodi gubljenju mađarskog prava glasa, navodi se u saopštenju grupe objavljenom na sajtu Parlamenta.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EP