Vest da je kontroverzni senator republikanaca Džej Di Vens, koji je otvoreno govorio u prilog izolacionističkoj spoljnoj politici SAD, postao kandidat za potpredsednika SAD, zabrinula je Evropljane, piše 16. jula briselski portal Euraktiv.

Pristalice Vensova politička uverenja opisuju kao mešavinu izolacionizma i ekonomskog populizma koja je dobra za najkonzervativnije saveznike Donalda Trampa ali ne i za niz ključnih republikanaca.

On se smatra jednim od najvećih zagovornika Trampove agende "Učinimo Ameriku ponovo velikom", posebno na polju trgovine, spoljne politike i imigracije.

U spoljnoj politici Vens sa najradikalnijim republikancima zagovara izolacionizam i Tramp-Vens kombinacija bi mogla da napravi problem Evropljanima koji strahuju šta bi drugi Trampov mandat mogao da znači za posvećenost Vašingtona evropskoj bezbednosti.

Više evropskih diplomata govoreći ranije za Euraktiv istaklo je da su posebno zabrinuti zbog Vensovog glasnog protivljenja američkoj pomoći Ukrajini.

Briselski portal podseća da je Vens, kada je američki Kongres zadržao paket vojne pomoći od 60 milijadi dolara u kritičnom trenutku za ukrajinske napore u ratu protiv Rusije, imao ključnu ulogu u argumentaciji da se zakon poništi.

Vensove poruke iz Minhena

Vens se na Minhenskoj konferenciji o bezbednosti ranije ove godine usprotivio transferu više američkog novca za podršku Ukrajini i kritkovao ono što vidi kao preteranu zavisnost Evrope od SAD na planu bezbednosti.

Tada je rekao i da ruski predsednik Vladimir Putin ne predstavlja egzistencijalnu pretnju za Evropu, da Amerikanci i Evropljani ne mogu da obezbede dovoljno municije da se Rusija porazi u Ukrajini i da je rat morao da se završi "nekim dogovorenim mirom".

Takođe je izbegao da sa grupom američkih senatora ode na sastanak sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Kada je reč o  NATO i budućoj američkoj spoljnoj politici, Vens je u Minhenu rekao da ne misli da SAD treba da se povuku iz NATO i takođe da ne misli da SAD treba da napuste Evropu.

Dodao je da SAD ipak treba da se okrenu i da se više fokusiraju na istočnu Aziju. "To će biti budućnost američke spoljne politike u narednih 40 godina i Evropa mora to da shvati", rekao je Vens u Minhenu.

Euraktiv piše da evropske diplomate očekuju da Vens podrži politiku "jastrebova" (pretnji, radikalnih akcija) prema Kini gurajući Evropu još dalje na putu konfrotacije u trgovini sa tom zemljom.

Njegovi komentari iz Minhena za većinu učesnika skupa bili su "hladan tuš" i mnogi evropski lideri bili su zabrinuti, posebno s obzirom na činjenicu da je minhenski forum od osnivanja služio da pokaže transatlantsko jedinstvo.

"Američki bezbednosni pokrivač dozvolio je da evropska bezbednost atrofira", rekao je tada Vens.

Ko je Džej Di Vens?

Republikanski senator iz Ohaja Vens (39) pridružio se Trampu kao kandidat za potpredsednika SAD na nacionalnoj konvenciji republikanaca u Milvokiju 15. jula, nakon što je Tramp zvanično postao kandidat Republikanske partije.

Politički istaknut Vens je od 2016, kada je njegova knjiga "Elegija brđana" (Hillbilly Elegy) postala  bestseler. U knjizi Vens piše o socio-ekonomskim problemima u ruralnim zajednicama i tome kako su oni uticali na Trampovu popularnost među siromašnom radničkom klasom Amerikanaca, posebno u "Pojasu rđe".

Tada je Vens (James David Vance) bio oštar kritičar Trampa.

Nakon što je služio u marincima, Vens je završio prava na Jejlu i radio u jednom investiconom fondu u San Francisku.

Tokom kampanje za Senat 2022. Vens se iz kritičara pretvorio u pristalicu Trampa.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP