Posle pokušaja ubistva bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, evropski populistički lideri, od Španije do Srbjie, ne gubeći vreme, iskoristili su taj napad za oštru kritiku političkih protivnika.

Tramp je ranjen u uvo kada je na njega pucano na mitingu u Pensilvaniji u subotu, a u napadu je ubijena jedna osoba. Tajna služba je ubila napadača, 20-godišnjeg Tomasa Metjua Kruksa.

Iako se malo zna o njegovom pokreklu, a motivi napada se i dalje istražuju, nekoliko sati posle napada slovački premijer Robert Fico koji je i sam bio meta napada u maju, kritikovao je Trampove "političke protivnike" zbog raspirivanja mržnje protiv njega.

Kritičari bivšeg američkog lidera "pokušavaju da ga sklone, a kada im to ne uspe, toliko razbesne javnost da neki gubitnik uzme pištolj", napisao je Fico na društvenim mrežama.

Dugogodišnji Trampov saveznik i lider britanske desničarske partije Reform UK Najdžel Faraž izjavio je da je "uznemiren", ali "ne i šokiran" napadom na Trampa, okrivljujući liberale i mejnstrim medije za pokušaj atentata, prenosi Politiko.

"Narativ koji o Trampu šire ovi liberali koji mu se protive je tako gadan, tako neprijatan, i mislim da skoro podstiče ovu vrstu ponašanja", rekao je Faraž.

Gert Vilders, lider holandske desničarske Slobodarske partije koja je većinska stranka u koalicionoj vladi, rekao je da "retorika mržnje mnogih levičarskih političara i medija, koji označavaju desničarske političare kao rasiste i naciste" predstavlja "igranje vatrom".

Neki evropski političari su čak aludirali na zlonamernu globalnu zaveru u kojoj su mediji i levičarske partije saučesnici.

Lider španske krajnje desničarske partije Voks, treće po snazi u španskom parlamentu, rekao je da je napad na Trampa orkestrirala "globalistička levica koja širi mržnju, propast i rat".

Santijago Abaskal je optužio špansku levičarsku koalicionu vladu da je u savezu s istom globalističkom zaverom, dodajući da španski lideri verovatno "žale što ubica nije uspeo".

Potpredsednik italijanske vlade Mateo Savini okrivio je "određene nasilne tonove levice" za napad, a liderka Nacionalnog okupljanja u Francuskoj Marin Le Pen izjavila je da je atentat "upozorenje za sve" i da "Francuska nije bezbedna od tog nasilja".

Belgijski lider krajnje desnice Tom Van Griken optužio je medije da "dehumanizuju" i "demonizuju" Trampa i čini se da je povukao paralelu između Trampa i ubijenog holandskog političara krajnje desnice Pima Fortejna.

Briselski portal podseća i na reakciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića na napad na Trampa.

Vučić je rekao da je Tramp "čudom ostao živ" i da je "vreme da se polako podižu slobodarske snage sveta".

"To je sve ludilo satanizacije koju sprovode svakog dana i u kojoj postoji samo jedna dozvoljena istina i gde niko nema pravo na drugačije mišljenje", rekao je Vučić.

Potpredsednik Vlade Aleksandar Vulin rekao je da je pokušaj ubistva Trampa "izraz dozvoljene i podstaknute mržnje" i upozorio da je i život Vučića ugrožen.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP