Lena Šiling iz Austrije će sa 23 godine biti najmlađa poslanica u novom, 10. sazivu Evropskog parlamenta koji je 16. jula zvanično konstituisan u Strazburu. Maltežanka Robeta Mecola dobila je podršku za novi mandat.

Najstariji poslanik je 77-godišnji Italijan Leoluka Orlando koji je, kao i njegova najmlađa koleginica, iz parlamentarne grupe Zeleni/EFA.

Prosečna starost novih evroparlamentaraca je 50 godina, saopštio je Evropski parlament.

Od 720 poslanika, 39% su žene, jedan odsto manje nego u prethodnom sazivu, 54 odsto novih poslanika, 7% manje nego pre pet godina, i 33 nezavisna poslanika.

Novi saziv EP ima 15 poslanika više nego na kraju prethodnog saziva i jednu više političku grupu.

Nova desničarska grupa Patriote za Evropu, u kojoj su partija Fides mađarskog premijera Viktora Orbana i francusko Nacionalno okupljanje Marin le Pen, zamenila je grupu Identitet i demokratija. Sa novom, takođe desničarskom grupom Evropa suverenih nacija, koju predvodi Alternativa za Nemačku, EP će imati osam poslaničkih grupa.

Na otvaranju prve plenarne sednice u Strazburu posle junskih izbora, dosadašnja predsednica EP Roberta Mecola ponovo je izabrana, a 18. jula će biti održano glasanje o drugom mandatu Ursule fon der Lajen za predsednicu Evropske komisije. Glasaje je tajno, a da bi bila izabrana treba da dobije najmanje 361 glas.

Mecola je reizabrana na mandat od dve i po godine sa 562 glasa podrške, dok je njena protivkandidatkinja Špankinja Irena Montero dobila 61 glas.

Mecola je u obraćanju poslanicima rekla da će "parlamentarna diplomatija biti od suštinskog značaja dok branimo multilateralizam i pripremamo se za proširenje EU".

"Dok ljudi gledaju na nas u Ukrajini, u Moldaviji, u Gruziji, za sve one na Zapadnom Balkanu kojima je predugo bio uskraćen napredak - moramo biti spremni da pružimo ruku Evropi dok svako od njih sledi svoj put u pristupu zasnovanom na zaslugama i poštujući neophodne kriterijume", rekla je Mecola.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EP