Četvrti samit Evropske političke zajednice (EPZ), koji će biti održan 18. jula u palati Blenhajm u Vudstoku, okupiće gotovo 50 evropskih lidera na razgovorima o najvažnijim pitanjima sa kojima se suočava Evropa, saopštilo je britansko ministarstvo spoljnih poslova.

Domaćin skupa u rodnom mestu Vinstona Čerčila biće novi britanski premijer Kir Starmer koji je rekao da su današnje pretnje "izazov generacije" i istakao da UK uvek jača kada radi blisko sarađujući sa drugima.

Prvi put će na samitu EPZ biti i predstavnici NATO, uključujući generalnog sekretara Jensa Stoltenberga, kao i OEBS i Saveta Evrope, pokazujući značaj jedinstva kao odgovora na sukob i nestabilnost unutar i blizu evropskih granica koji nepovoljno deluju na britanske i na interese kontinenta, navodi britansko ministarstvo.

Među 47 šefova država i vlada pozvanih na samit je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić a Brisel je saopštio da će EU u Blenhajmu predstavljati predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Britanska vlada će, kako je najavila, iskoristiti samit da razgovara o većoj saradnji u borbi protiv ilegalne imigracije i na planu bezbednosti.

Starmer, koji želi da obnovi odnose sa ključnim evropskim partnerima, pre samita EPZ će se sresti sa irskim premijerom Sajmonom Harisom a planirana je i večera u Blenhjamu sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom posle samita.

U vezi Ukrajine, Starmer je istakao da je britanska podrška Ukrajini "gvozdena" i da će iskoristiti samit kao platformu za nastavak međunarodne vojne i finansijske podrške toj zemlji.

Kada je reč o tehničkim detaljima, britanska vlada je saopštila da su posle uvodne plenarne sednice planirana tri okrugla stola - o migracijama, energiji i povezivanju, odbrani i obezbeđivanju demokratije, a zatim završno plenarno zasedanje.

Gardijan piše, pozivajući se na izvore EU, da će radnoj grupi za odbranu i demokratiju koopredsedavati Makron i predsednica Moldavije Maja Sandu a drugoj radnoj grupi na istu temu Mišel i predstavnik Crne Gore.

Britanski dnevnik dalje piše da će italijanska premijerka Đorđa Meloni drugi put predsedavati radnoj grupi za migracije sa albanskim premijerom Edijem Ramom.

Na prethodnom skupu EPZ, u oktobru 2023. u Španiji, Meloni i Rama, zajedno sa Makronom, Rišijem Sunakom i Markom Ruteom (tadašnjim premijerima Britanije odnosno Holandije) dogovorili su plan za borbu protiv bandi koje krijumčare ljude, podseća Gardijan.

U saopštenju britanskog ministarstva ističe se i da je u središtu planiranja samita bila održivost i da će 80% voća i povrća koje će biti servirano liderima doći iz bašta Blenhajma.

EPZ je neformalni diplomatski forum nastao 2022. na inicijativu francuskog predsednika Makrona. Prethodni samiti održani su u Pragu, Kišinjevu i Granadi.

Sledeći sastanak EPZ biće u Mađarskoj, 7. novembra 2024.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: X/British Council