Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je 18. jula da će, ako dobije drugi mandat, "kompletiranje" Evropske unije biti ključni prioritet njene Komisije i da će podržati zemlje kandidate za članstvo investicijama i reformama, ali da će pristupanje uvek biti proces zasnovan na zaslugama.

U obraćanju poslanicima Evropskog parlamenta, koji će danas glasati o njenom izboru za drugi mandat na čelu EK, Fon der Lajen je rekla da će EU podržati zemlje kandidate za članstvo tako što će raditi na investicijama i reformama i integrisati ih "gde god može" u evropske zakonodavne okvire.

"Pristupanje će uvek biti proces zasnovan na zaslugama. I obezbedićemo da sve zemlje budu spremne pre pridruživanja", rekla je predsednica EK.

Kompletiranje Unije takođe je u njenom suštinskom interesu, istakla je Fon der Lajen i dodala da će biti ključni prioritet njene Komisije.

Ona je dodala da su Zapadni Balkan, Ukrajina, Moldavija i Gruzija napravili svoj slobodan izbor i da zato EU mora pokazati čvrstu posvećenost.

"Izabrali su slobodu umesto ugnjetavanja. Izabrali su demokratiju umesto zavisnosti. A neki od njih plaćaju visoku cenu za ovaj izbor. Zato moramo napraviti svoj izbor i pokazati čvrstu posvećenost. Njihova budućnost će biti slobodna i prosperitetna i unutar naše Unije", kazala je.

Fon der Lajen je istakla da je će proširenje ojačati glas EU u svetu, smanjiti njenu zavisnost i osigurati da se demokratija prosperitet i stabilnost rašire širom Evrope.

"Naše susedstvo je dom naše budućnosti. Pozivanje zemalja u našu Uniju je moralna, istorijska i politička odgovornost. To je ogromna geostrateška odgovornost za Evropu. Zato što će u današnjem svetu veća Unija biti jača Unija", rekla je Fon der Lajen.

Fon der Lajen je rekla da je potrebna ambiciozna reformska agenda kako bi se osiguralo funkcionisanje veće Unije i povećao demokratski legitimitet.

"Dok su reforme bile neophodne ranije, sa proširenjem one postaju neophodne. Moramo ovo iskoristiti kao katalizator za promene u smislu naše sposobnosti da delujemo, naše politike i našeg budžeta", rekla je Fon der Lajen, dodajući da veruje da je potrebna izmena Ugovora o EU i da će na tome raditi s Parlamentom.

U političkim smernicama za naredni mandat EK, Ursula fon der Lajen je napisala da će vladavina prava i osnovne vrednosti i dalje biti kamen temeljac politike proširenja EU i temelj reformisane i proširene Unije u budućnosti, kao i da će imenovati posebnog komesara za proširenje da upravlja tim radom.

Fon der Lajen je u svom govoru obećala da će biti snažan lider za Evropu u vreme kriza i polarizacije i da nikad neće dozvoliti da "demoagozi i ekstremisti uništavaju evropski način života".

Obećala je da će ojačati ekonomiju, policijske i pogranične agencije EU, da će raditi na rešavanju problema migracija i i klimatskih promena.

Osvrnula se i na nedavnu posetu mađarskog premijera Viktora Orbana Rusiji, ubrzo nakon što je njegova zemlja preuzela predsedavanje Uniji, ali ga nije direktno imenovala.

"Ova takozvana mirovna misija nije bila ništa drugo do misija smirivanja", rekla je Fon der Lajen, naglasivši da će EU biti uz Ukrajinu koliko god bude trebalo.

Predsednica EK je rekla da EU mora više da ulaže u odbranu i da su potrebni jedinstveno tržište za odbranu i zajednički evropski projekti, navodeći kao primer "sveobuhvatni vazdušni odbrambeni sistem".

Po pitanju rata u Gazi, Fon der Lajen je rekla da je previše dece, žena i civila izgubilo živote kao rezultat izraelskog odgovora na brutalni teror Hamasa i da je potreban "trenutni i trajni prekid vatre" i oslobađanje izraelskih talaca.

Govoreći o problemu migracija, Fon der Lajen je rekla da EU mora da razvija partnerstva širom južnog susedstva i da posebnu pažnju treba da dobije mediteranski region, zbog čega će imenovati komesara za Mediteran i predložiti novu agendu za za taj region.

Fon der Lajen je u političkim smernicama najavila da će imenovati i nove komesare za odbranu, jednakost, smeštaj i ribarstvo i okeane.

Posle njenog obraćanja i debate evroparlamentaraca, usledilo je tajno glasanje na kojem je Evropski parlament dao podršku Ursuli fon der Lajen za novi petogodoišnji mandat na čelu Evropske komisije.

Za nju je glasao 401 od 720 poslanika, a 284 je glasalo protiv.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EC - Audiovisual Service