Velika Britanija i Indija pokrenule su novu tehnološku i bezbednosnu inicijativu koja treba da intenzivira privredni rast i produbi saradnju Londona i  Nju Delhija, saopšteno je tokom prve posete novog šefa britanske diplomatije Dejvida Lemija Indiji.

Sporazum, koji je objavljen kasno uveče 24. jula, predviđa saradnju dve zemlje u oblasti naprednih tehnologija, od ključnih sirovina i veštačke inteligencije, pa do poluprovodnika i telekomunikacija, prenele su agencije. Indija i Velika Britanija će sarađivati i u pitanjima poput klime, trgovine, tehnologije i obrazovanja.

Dejvid Lemi i ministar spoljnih poslova Indije Subramanjam Jaišankar dogovorili su i jačanje odbrambene i bezbednosne saradnje na Indo-Pacifiku, a razmotrili su i "konflikt Rusije i Ukrajine", saopštilo je indijsko ministarstvo spoljnih poslova.

Lemi je rekao da njegova poseta Indiji reflektuje jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta nove britanske vlade, među kojima su i a to su resetovanje odnosa sa Evropskom unijom, suzbijanje klimatskih promena i saradnja sa globajnim jugom.

Britanski ministar je uoči puta rekao da je Indija supsersila 21 veka u nastajanju, najmnogoljudnija zemlja u svetu sa 1,4 milijarde stanovnika i jedna od najbrže rastućih ekonomija, saopštio je britanski Forin ofis.

U saopštenju Forin ofisa se navodi da će Lemi tokom posete demonstrirati i odlučnost Britanije da sa Indijom postigne sporazum o slobodnoj trgovini koji će koristiti ekonomijama obe zemlje.

"Naši pregovori o sporazumu o slobodnoj trgovini su osnova, a ne plafon naših ambicija da aktiviramo zajedničke potencijale i obezbedimo rast od Bangalora, do Birmingema. Imamo zajedničke intese u zelenoj tranziciji, novim tehnologijama, ekonomskoj bezbednosti i globalnoj bezbednosti", rekao je šef britanske diplomatije.

Tema posete indije je, kako se navodi, i partnerstvo Britanije u globalnoj inijativi predvođenoj Indijom, da se obezbedi pristup zelenoj energiji i osnaži klimatska otpornost u zemaljama globalnog juga i malim ostrvskim državama.

Planirano je i da britanski sekretar za spopljne poslove poseti treću po veličini indijsku tehnološku kopaniju.

Lemi je iz Indije 25. jula otputovao na ministarski sastanak Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN) koji se održava od 21. do 27. jula u Laosu, gde će, kako je ranije najavio Forin ofis, raditi na proširenju britanskog ekonomskog partnerstva i saradnji u oblasti klime i zdravstva.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP