Krajnje desna Slobodarska partija Austrije (FPOe) brani se uporno od optužbi da je finansira Moskva i da je dobijala novac iz Rusije, i zbog takvih tvrdnji je podnela je privatnu tužbu protiv predsednika poslaničke grupe Evropske narodne partije (EPP) u Evropskom parlamentu Manfreda Vebera.

Veber, istaknuti političar bavarske konzervativne Hrišćansko-socijalne unije (CSU) i predsednik grupe EPP u Evropskom parlamentu od 2014. godine, koji je 12. juna u jednoj televizijskoj emisiji izneo takve optužbe na račun slobodarske partije, piše austrijski dnevnik Štandard.

Upitan da li će Ursula fon der Lajen u nastojanju da dobije i drugi mandata na čelu Evropske komiaije pokušati da pridobije i glasove poslanika austrijskih slobodara, Veber je odgovorio "naravno da ne" zato što FPOe "finansira Rusija" i zato što nedvosmisleno kaže da treba da pustimo Ukrajinu niz vodu.

FPOe je odlučno odbacila Veberove tvrdnje i tužila ga sa zahtevom da povuče svoje izjave.

Ta partija je ranije podnosila niz sličnih tužbi, između ostaog i protiv socijaldemokratske partije (SPOe) i vladajuće Narodne partije Austrije (OeVP), kloje su morale da povuku slične izjave na račun Slobodarske partije Austrije

"Svi postupci u vezi sa optužbama vezanim za Rusiju sada su pravosnažno okončani u korist FPOe, odnosno njenih funkcionera. Uvereni smo da će sada i gorpodin Veber morati da povuče svoje skandalozne izjave ", rekao je generalni sekretar FPOe Kristijan Hafeneker.

Veber nije odgovorio na pitanje Štandarda kako će reagovati na tužbu slobodarske partije.  

Povod za Veberove tvrdnje bilo je u prvom redu jedno istraživanje američkog časopisa Nju lajns, zasnovano na dokumentima i okruženja ruskog oligarha Konstantina Malofejeva.

U tim dokumentima iz 2016. godine se govori o vezama Rusije sa evropskim partijama krajnje desnice, pa i sa Slobodarskom partijom Austrije.

Nju lajns je tada pisao da je reč o dokumentima ruske organizacije "Cargrad" Konstantina Malofejeva, a da je cilj bio da se preko FPOe u Austriji povede kampanja koja treba da dokaže da sankcije protiv Rusije, uvedene posle aneksije Krima, nanose nepopravljivu štetu austrijskoj privredi.

U dokumentima se navodi da podnošenje odgovarajuće poslaničke inicijative u austrijskom parlamentu košta 20.000 dolara, a u slučaju da bude usvojenaa dodatnih 15.000 dolara. Da li je taj novac ikada isplaćiven nije poznato, piše Štandard.

U dokumentima "Cargrada" se spominje i rezolucija o ukidanju sankcija Rusiji, koju je 2016. u parlamentu bez uspeha predložio poslanik slobodarske partije Johanes Hibner.

FPOe je tada tvrdila i da ne zna ništa o organizaciji Cargrad i da za predlog rezolucije nije primila nikakav novac, bilo od nekog fizičkog ili pravnog lica. Hibner se 2017. više nije kandidovao za poslanika zbog antisemitskih aluzija na jednom sastanku ekstremnih desničara, ali je do prošle godine bio član gornjeg doma parlamenta.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Vikipedija