Još tri članice EU izašle su sa imenima kandidata za evrokomesare i za sada je Ursula fon der Lajen jedina žena u novoj Evropskoj komisiji. Grčka je predložila novo ime a Holandija i Slovačka aktuelne komesare.

Atina je 1. avgusta objavila da Grčka želi da njen sledeći evrokomesar bude Apostolos Cicikostas, guverner Centralne Makedonije, o čemu je premijer Kirijakos Micotakis već obavestio Fon der Lajen.

Nominacija Cicikostasa znači da Margaritis Shinas više neće biti u Komisiji.

Briselski portal Politiko piše da je Cicikostasovo ime kao potencijalnog kandidata za grčkog komesara kružilo nedeljama.

Cicikostas inače ima iskustva u Briselu pošto je predsednik Evropskog komiteta regiona.

"Izbor Cicikostasa je politički, koji ističe značaj Makedonije i severne Grčke za Evropu kao regiona sa strateškom lokacijom, međupovezanošću i geopolitičkim značajem za Jugoistočnu Evropu i severoistok Mediterana", istakao je portparol grčke vlade Pavlos Marinakis.

Nedavno je Micotakis rekao za Politiko da želi da njegova zemlja dobije važan resor u novoj Komisiji.

"Svakako bi želeo portfolio koji s jedne strane naglašava ekonomski napredak koji je ostvarila Grčka, ali i neku vrstu strateške pozicije zemlje na jugoistočnom krilu Evrope i NATO", rekao je grčki premijer.

Iako je Fon der Lajen, koja želi da vodi rodno izbalansiranu Komisiju u narednih pet godina, tražila od članica da za komesara predlože muškarca i ženu, ni Grčka to nije uradila.

Za novi mandat u Evropskoj komisiji predložena su i dva aktuelna evrokomesara - Slovak Maroš Šefčovič i Holanđanin Vopke Hukstra, prenosi Politiko.

Šefčoviču bi to bio do sada nezabeležen četvrti mandat u Komisiji. Njega je u pismu Ursuli fon der Lajen zvanično nominovao slovački premijer Robert Fico.

Trenutno je Šefčovič potpredsednik Evropske komisije za Zeleni dogovor, međuinstitucionalne odnose i predviđanje.

Hukstra, sada komesar za klimatske akcije, takođe je dobio odobrenja iz Haga da ostane u Briselu.

Bivši holandski ministar spoljnih poslova postao je evrokomesar u oktobru 2023. umesto Fransa Timermansa koji je podneo ostavku da bi učestvovao na parlamentarnim izborima u Holandiji.

Holandija i Slovačka, s obzirom da predlažu dosadašnjeg evrokomesara, nisu bile u obavezi da dostave ime još jednog kandidata suprotnog pola.

Ranije su Austrijanci predložili novo lice, ministra finansija Magnusa Brunera, a Francuzi i Mađari poznata - Tjerija Bretona i Olivera Varheija.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EU