Razvoj veštačke inteligencije će uticati na umerenu ili veliku transformaciju 91,5% poslova u informaciono-komunikacionim tehnologijama, uključujući 10 miliona poslova u EU, prema izveštaju vodećih tehnoloških multinacionalnih kompanija.

Pisanje koda, pretraživanje i rezimiranje teksta neki su od primera gde se primenjuju novi generativni AI alati kao što je ChatGPT, a koji su glavni zadaci ICT stručnjaka.

Analiza, koju je objavila kompanija Sisko (Cisco), pruža pogled na uticaj veštačke inteligencije na gotovo 50 poslova u oblasti ICT i daje preporuke za obuku radnika.

Njihov zaključak je da će AI u velikoj meri uticati na 34% ovih poslova, što znači da će se više od 70% osnovnih veština potrebnih za te pozicije znatno promeniti, dok će 57,5% poslova biti umereno pogođeno, što znači da će se promeniti između 50% i 70%  veština potrebnih za njihovo obavljanje, prenosi briselski portal Euraktiv.

U izveštaju se navodi i da će s razvojem AI alata neke veštine postati važnije, kao što su prompt inženjering, odgovorna AI ili AI pismonost, dok će neke izgubiti na važnosti, na primer tradicionalno upravljanje podacima, osnovno programiranje, kreiranje sadržaja, održavanje dokumentacije.

Procenjuje se da će AI umereno izmeniti sve ICT poslove na višim nivoima, a da će znatan broj poslova srednjeg i početnog nivoa biti u velikoj meri transformisan.

Pozivajući se na istraživanje IBM-a koje je pokazalo da 87% rukovodilaca očekuje da će radne uloge biti uvećane, a ne zamenjene generativnom AI, istakli su da su potrebne dokvalifikacije i prekvalifikacije radnika.

Uticaj tehnologija kao što je AI na tržište rada ima veliki prioritet za kreatore politika.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je u smernicama za svoj novi mandat, od 2024. do 2029, navela da će “znatno povećati sredstva za pravednu tranziciju u narednom dugoročnom budžetu” imajući u vidu predstojeće izazove na tržištu rada.

Istraživanje je sproveo konzorcijum tehnoloških kompanija (AI-Enabled ICT Workforce Consortium) koji predvodi Sisko, a među članicama su Gugl, Aj-Bi-Em, Intel i Majkrosoft.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com