Potpredsednik turskog Udruženja operatora elektronske trgovine Emre Ekmekči ocenio je da će Turska zabrana pristupa Instagramu znatno uticati na transakcije koje se obavljaju preko društvenih mreža, a koje čine 10% e-trgovine u zemlji.

U Turskoj je društvena mreža Instagram blokirana od 2. avgusta zbog cenzure na toj američkoj platformi, kako je obrazloženo u Ankari.

Ekmekči je za TV kanal CNBC ocenio da bi zabrana mogla da deluje na aktivnosti e-trgovine na društvenim mrežama u visini 930 miliona turskih lira dnevno. Uz influensere koji koriste platformu, gubitke bi mogao da pretrpi promet od 1,9 milijardi lira (1 evro-36,5 turskih lira).

Kako je dodao, to neće biti trajno izgubljeno, ali će se prebaciti na drugu platformu, preneo je portal duvarenglish.com.

"Svaki kanal nam je važan. Instagram je jedan od najvažnijih. U Turskoj se oko ove platforme vrti veoma ozbiljna ekonomija. Postoje poslovni modeli i investicije zasnovani na toj platformi i ova odluka ne stvara pozitivno poslovno okruženje", istakao je Ekmekči.

Prema pisanju turskih medija, nalog na Instagramu ima 50 miliona od 85 miliona stanovnika Turske.

Turska je blokirala pristup Instragramu nakon žestoke kritike od strane direktora komunikacija turskog predsedništva Fahretina Altuna koji je tvrdio da ta platforma sprečava ljude da objavljuju poruke saučešća za "mučenika (Ismaila) Hanijea", šefa Hamasa.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com