Ministar spoljnih poslova Švedske Tobijas Bilstrem otvorio je vrata novim sankcijama EU protiv kineskih kompanija koje je optužio da zaobilaze sankcije Brisela Rusiji. Konkretno, radi se o izvozu robe preko trećih zemalja.

U intervjuu za švedski list Dagens nihter (Dagens Nyheter) 5. avgusta, Bilstrem je rekao da Kina tako omogućava Rusiji da ratuje u Ukrajini.

"Kako bi se okončala ruska agresija, važno je razmisliti o ekononskim sankcijama koje je uvela EU. Nažalost, videli smo da neka zapadna roba stiže u Rusiju preko trećih zemalja koje nisu uvele sankcije. To se npr. odnosi na Kinu", istakao je Bilstrem, preneo je euractiv.com.

Kako je rekao švedski ministar, izveštaji NATO pokazuju da 80% materijala koji Rusiji treba za rat dolazi preko Kine ili iz Kine, što je suprotno sankcijama EU protiv kompanija koje podržavaju ruske ratne napore u Ukrajini.

"Švedska podržava mere protiv kineskih aktera i moramo da nastavino da preispitujemo kako funkcionišu sankcije EU kako bismo osigurali što veće efekte", rekao je Bilstrem.

Na pitanje o pojačavanju sankcija protiv kineskih kompanija, rekao je da ne isključuje takav scenario.

"Ne odbacujem da će možda biti neophodni dalji koraci. Švedska aktivno radi da se 'zapuši što više rupa' u mreži već uvedenih sankcija", rekao je ministar za švedski list.

Inače, SAD su već uvele serije sankcija i kaznenih mera Kini, za razliku od evropskih članica NATO.

U junu je EU odlučila o novom paketu sankcija protiv kompanija koje podržavaju ruske ratne napore. Od 61 nove kompanija na listi onih sa kojima je zabranjeno poslovanje u EU, 19 je kineskih.

Potencijalnu prepreku uvođenju sankcija, piše Euraktiv, mogao bi da predstavlja mađarski premijer Viktor Orban, čija zemlja trentno predsedava EU, a koji je u julu putovao u Kinu bez odobrenja svojih evropskih partnera.

"Švedska ozbiljno gleda na razvoj situacije u kojoj mađarska strana možda pokušava da potkopa ili izmeni već uspostavljenje režime sankcija. Nećemo to prihvatiti, već ćemo se tome protiviti", istakao je Bilstrem.

Što se tiče rizika od trgovinskog rata ako više kineskih kompanija bude pod sankcijama, Bilstrem je istakao da niko neće imati koristi od trgovinskog rata, priznajući istovremeno da su trgovinski odnosi sa Kinom postali izazovniji.

Prema švedskoj strategiji nacionalne bezbednosti, Kina se smatra pretnjom po nacionalnu bezbednost zemlje. Pored toga što pomaže rat u Ukrajini, Peking su švedske službe bezbednosti identifikovale kao jednog od vodećih aktera koji sprovodi obaveštajne i po bezbednst rizične aktivnosti u Švedskoj.

Ranije ove godine objavljeni izveštaj IESEG Škole menadžemanta iz Lila pokazao je da se sankcije EU Rusiji "masovno zaibilaze" preko Kirgizije, Kazahstana i Turske, između ostalih zemalja Zapadne i Centralne Azije.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta