Kandidati za potpredsednika SAD, demokrata Timoti Volc i republikanac Džej Di Vens, imaju malo toga zajedničkog, što se vidi i po tome kako gledaju na kontroverznog mađarskog lidera Viktora Orbana.

U nedavnom intervjuu za Foks njuz, Volc, izbor kandidatkinje demokrata za predsednicu SAD Kamale Haris, rekao je da mađarski premijer nije demokratski lider, podseća briselski portal Politiko.

"Spoljna politika koja poštuje naše saveze, a ne pristajanje na diktatore poput (Vladimira) Putina i Orbana, put je kojim treba ići", rekao je Volc.

Rakavši to, guverner Minesote otišao je dalje od predsednika Džoa Bajdena koji je proletos kazao da Orban "ne misli da demokratija funkcioniše, da traži diktaturu".

Bajdenov komentar razljutio je mađarsku vladu koja i inače želi bolje odnose sa republikancima, posebno njihovim kandidatom za potpredsednika SAD Vensom.

Vens je dobro govorio o mnogim Orbanovim potezima, od visokog obrazovanja do socijalne politike.



Kako piše Politiko, Vens je čak branio Orbanove bliske odnose sa Pekingom. "Zašto se Viktor Orban približava Kini? Delom zato što američko rukovodstvo ne donosi pametne odluke", rekao je Vens.

Premijer Mađarske, koji je na vlasti 14 godina, jedini je strani lider, uz Kim Džong Una, koga je predsednički kandidat republikanaca Donald Tramp spomenuo u svom govoru kada je prihvatio nominaciju na Nacionalnoj konvenciji republikanaca.

"Mađarska, snažna zemlja. Vodi je veoma moćan, čvrst vođa. On je tvrd momak. Štampa ga ne voli jer je čvrst. Viktor Orban, premijer Mađarske, veoma tvrd čovek", rekao je Tramp u govoru.

Lider Mađarske, što ne iznenađuje, polaže nade u pobedu republikanaca u novembru i nedavno je u jednom obraćanju rekao: "Tramp je na kapiji".

Orban čak tvrdi da su njegovi savetnici uključeni u sistem pisanja Trampovog programa.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP