Politička nestabilnost u Bugarskoj, posle još jednog neuspelog pokušaja formiranja vlade i šest vanrednih parlamentarnih izbora za tri godine, mogla bi da poremeti nekoliko procesa s Evropskom unijom.

Posle najave novih izbora, postavlja se pitanje koga će Bugarska kandidovati za komesara u novom mandatu Evropske komisije, što treba da uradi do kraja meseca.

Bivši zamenik ministra spoljnih poslova Milen Keremedčijev rekao je da očekuje da će izborne bitke koje su počele u EU uticati na izbor komesara.

Po njegovom mišljenju, verovatno će biti odlučeno da sadašnja komesarka Ilijana Ivanova bude nominovana za novi mandat, prenosi Juronjuz.

Bugarska bi takođe mogla da se suoči s problemima u dobijanju sredstava predviđena Evropskim planom oporavka posle pandemije kovid 19. Vlade moraju da ispune određene kriterijume da bi dobile ta sredstva.

Jedno od najvažnijih pitanja za Bugarsku je ulazak u evrozonu. Sofija se nada da će se, posle delimičnog ulaska u šengensku zonu ove godine, pridružiti i zoni evra 2025, ali je to pod znakom pitanja zbog političke nestabilnosti proteklih godina.

"Plan je bio da se Bugarska pridruži evrozoni 1. janaura 2025. Ovo sada izgleda kao iluzorni cilj. Izveštaj Evropske komisije nije bio pozitivan", rekao je viši saradnik istraživačkog centra Karnegi Evropa Dimitar Bečev.

On je dodao da cilj inflacije nije ispunjen i da prelazna vlada "verovatno neće imati političke snage da te brojke stavi pod kontrolu".

Populistička partija Postoji takav narod je poslednja od tri političke stranke koja je vratila mandat za formiranje vlade 5. avgusta jer nije uspela da napravi stabilnu koaliciju. Prethodno ni stranka GERB koja je najjača u parlamentu ni reformistička Nastavljamo promenu nisu uspele da formiraju vlast.

Predsednik Rumen Radev sada mora da imenuje privremenog premijera i ima nekoliko dana da raspiše nove parlamentarne izbore, sedme od 2021. godine, koji potom moraju da se održe u roku od dva meseca. Od poslednjih šest izbora, samo su dva rezultirala formiranjem vlade.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Dnevni evropski servis