Flamanski savez za amaterski fudbal Fudbal Flandrija (Voetbal Vlasnderen) doneo je kodeks ponašanja za roditelje mladih igrača kako bi ih podsetio na njihove dužnosti kao odgovornih navijača.

Disciplinska komisija saveza u prošloj sezoni bavila se sa 7.181 slučajem verbalnog i fizičkog nasilja na utakmicama, za 5% više nego u prethodnoj sezoni, prenela je Belga.

Direktor saveza Filp Rosir (Philippe Rosier) rekao je da Fudbal Flandrija želi to da zaustavi dodajući da se povećanje broja prijava može pripisati rastućoj svesti o njihovoj telefonskoj liniji za prijave.

On je rekao i da nasilje ne prijavljuju samo žrtve, već i svedoci.

"Ti incident moraju da nestanu od ove sezone. Udvostručenje kazni će pomoći, kao i fer-plej rang i novi kodeks ponašanja za roditelje fudbalera", istakao je Rosir.

U prošloj sezoni Fudbal Flandrija uveo je fer-plej rang za omladince i to je, ocenjuju u udruženju, doprinelo povećanju fer-pleja među mladim igračima.

U prvom delu sezone, šest od deset timova imalo je fer-plej rezultat veći od 90% da bi ih do kraja sezone bilo sedam, prenela je agencija Belga.

Sada udruženje želi da slično bude i među roditeljima jer oni, prema rečima Rosira, imaju ključnu ulogu u smanjenju broja incidenata.

"Njihovo ohrabrenje polazi od dobrih namera ali ponekad ode na suprotnu stranu... podrška je pozitivno ohrabrenje a ne pritiskanje dece i dopuštanje da prave greške, puštanje trenera i sudija da rade svoj posao i, pre svega, puštanje dece da uživaju u fudbalu", rekao je Rosir.

U kodeksu se navodi da se neodgovarajuće ponašanje neće tolerisati i da verbalna i fizička agresija može dovesti do sankcija, kao što su kazne, čak i do pravnih posledica u slučaju ozbiljnijih prekršaja.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com