Nakon sporazuma koji su potpisale brojne članice EU sa Kanadskom komercijalnom korporacijom, pokrenuta je proizvodnja 12 amfibijskih aviona za gašenje požara koji će činiti stalnu flotu reskIJu (rescEU), saopštila je 13. avgusta Evropska komisija.

Avioni, koje će finansirati Komisija, postaće nova okosnica kriznog odgovora EU u borbi protiv šumskih požara.

Te letelice iz rezervi reskIJu brzo će se raspoređivati u slučaju kada se neka zemlja suoči sa ozbiljnim požarima čije stavljanje pod kontrolu zahteva dodatnu podršku.

"Ovo je u skladu sa dugoročnom strategijom EU za uspostavljanje stalne reskIJu vatrogasne flote čiji su domaćini Hrvatska, Francuska, Grčka, Italija, Portugal i Španija", saopštila je Komisija.

Dalje se navodi da članice direktno kupuju deset dodatnih aviona za gašenje požara kako bi ojačale nacionalne flote.

Evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič istakao je da sezona požara sve duže traje i da su požari sve smrtonosniji i nepredvidiviji, kao i da EU mora blisko da sarađuje kako bi unapredila kapacitete za odgovor.

"Današnja objava dokaz je evropske posvećenosti jačanju i produbljivanju napora (u borbi protiv šumskih požara)", rekao je Lenarčič i zahvalio članicama sa kojima je radio kako bi se ubrzala kupovina preko potrebnih aviona.

Isporuka prve serije novih aviona predviđena je za kraj 2027.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EC - Audiovisual Service/Jérémie Mazenq