Bivši poljski premijer Mateuš Moravjecki želi mesto predsednika partije Evropski konzervativci i reformisti (ECR) koje sada drži italijanska premijerka Đorđa Meloni, pišu poljski mediji.

Poljski časopis Vprost pisao je nedavno da bi Moravjecki mogao da se dogovori sa Meloni da je zameni. Međutim, tabloid Fakt piše da još ništa nije odlučeno.

"Pregovori su u toku. Šanse su pola-pola. Još ništa nije rešeno", rekao je za Fakt izvor blizak Moravjeckom.

Isti izvor rekao je i da Meloni "ne želi da se povuče" sa mesta lidera ECR i da je poljska strana ubeđuje.

Na molbu Euraktiva Poljska za komentar, nisu odgovorili ni u ECR, ni u partiji Pravo i pravda (PiS) Moravjeckog.

Ako bi Moravjecki došao na poziciju predsednika ECR, to bi ojačalo poziciju njegove partije na evropskoj desnici nakon poraza od široke koalicije levog centra predvođene bivšim predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom 2023.

Fakt piše i da bi mesto predsednika ECR moglo da predstavlja utehu za Moravjeckog ako ne bude izabran za kandidata PiS na predsedničkim izborima 2025.

Aktuelnom predsedniku Andžeju Dudi ovo je drugi mandat i ne može ponovo da se kandiduje pa PiS traži novog kandidata i Moravjecki je, prema poljskim medijima, jedan od onih o kojima se razmišlja.

Ostali potencijalni kandidati su evroposlanici Patrik Jaki i Tobiaš Bohenski, bivši ministar odbrane Mariuš Blaščak i bivši ministar obrazovanja Pšemislav Čarnek koji je odgovoran za kontroverzne planove reforme školstva.

Euractiv.pl piše da je Bohenski, lokalni političar dok nije dobio mandat evroposlanika u junu, novi favorit moćnika PiS Jaroslava Kačinjskog dok su Jaki, Blaščak i Čarnek popularni među glasačima PiS.

Očekuje se da Kačinjski objavi ko će biti kandidat PiS na predsedničkim izborima na partijskom kongresu u septembru ili početkom oktobra.

Ne zna se ni ko će biti kandidat vladajuće koalicije a premijer Tusk je odbacio mogućnost da to bude on.

Tusk je 2005. izgubio na predsedničkim izborima od kandidata PiS Leha Kačinjskog, Jaroslavovog brata blizanca koji je poginuo u avionskoj nesreći u blizini Smolenska 2010.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP