Evropska komisija je 20. avgusta pozvala evropske istraživačke i naučne organizacije da predlože najbolje naučnike koji će ući u uži izbor za članstvo u Grupi glavnih naučnih savetnika (GCSA).

Grupa naučnih savetnika pruža visokokvalitetne, blagovremene i nezavisne naučne savete Koledžu komesara na njegov zahtev o bilo kojoj temi, uključujući i pitanja politike za koja Evropski parlament i Savet smatraju da su od velike važnosti, saopštila je Evropska komisija.

Komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Ilijana Ivanova izjavila je da su visokokvalitetni naučni saveti, pruženi u pravo vreme, ključni su za povećanje efikasnosti kreiranja politike i zakonodavstva EU.

"Grupa glavnih naučnih savetnika osigurava da naše odluke budu zasnovane na najnovijim naučnim uvidima i da reagujemo na nove izazove i mogućnosti u sve složenijem svetu", rekla je Ivanova.

Komesar odgovoran za istraživanje i inovacije imenuje sedam članova GCSA od kandidata koji uđu uži izbor po odluci nezavisne komisije.

Rok za podnošenje nominacija je 30. septembar.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: EC