Dok članice EU pozivaju Evropsku komisiju da ojača spoljne granice, Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Frontex) raspisala je tendere vredne oko 400 miliona evra za nabavku opreme, uključujući dronove i drugu tehnologiju za nadzor.

Evrokomesarka za unutrašnje tržište Ilva Johanson u julu je odgovarajući na poziv članica obećala pooštravanje viznog režima EU i najavila poziv za podnošenje predloga za "kapacitete za nadzor granica" u vrednosti od 150 miliona evra.

Članice EU ranije ove godine pozvale su Komisiju da jača napore na eksternalizaciji migracije sprečavanjem ilegalnih migranata da kroče na tlo Unije.

Šefica Komisije Ursula fon der Lajen je u govoru pred reizbor u julu objavila da je njen plan da se utrostruči osoblje Fronteksa i da postavi komesara za Mediteran kako bi se rešilo pitanje ljudi koji pokušavaju da uđu u EU preko južnih članica.

Fronteks je raspisao tendere za nabavku dronova i povezanih usluga za nadzor na moru za 184 miliona evra, za opremu za nadzor, uključujući za noćno osmatranje (19 miliona), za usluge ICT (186,5 miliona), za pilot projekat za dronove na kopnenim granicama za zajedničke operacije sa Bugarskom (3 miliona), preneo je briselski portal Euraktiv.

Fronteks inače već godinama koristi dronove na spoljnim granicama EU u Italiji, Malti i Grčkoj. Prvi put ih je za nadzor Fronteks koristio 2018. i te godine je na moru otkriveno gotovo 5.000 ljudi. Sledeće godine su dronovi integrisani u sistem nadzora EU granica.

Ukupno je Fronteks od 2014. do 2022. za pilot projekte istraživanja novih tehnologija, gde su se mnogi odnosili na dronove, potrošio 275 miliona evra, rekao je za euractiv.com istraživač sa Univerziteta u Bristolu Jasa Makaniko (Yasha Mačanico).

Letošnji tenderi ukazuju na ekspanziju Fronteksovih kapaciteta bespilotnih letelica jer ta agencija planira da za četiri godine potroši 184 miliona evra, prema junskom pozivu za nabavku, prema 275 miliona za prethodnih osam godina.

Migracija će postati politički prioritet članicama i institucijama EU i za 2025. je Komisija predložila budžet za Fronteks od 997 miliona evra prema 233 miliona u 2016, prenosi Euraktiv.

Dalje se navodi da su Fronteksovom tehničkom strategijom za 2023-2027. dronovi i tehnologija stavljeni u centar.

Dronovi će biti "deo mreže inicijativa", rekao je za Euraktiv vojni analitičar, major Rasmus Ros iz centra za vazdušno i svemirsko ratovanje danskog Kraljevskog koledža za odbranu sugerišući da je potrebna i druga oprema.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Pixabay.com