Nevladine organizacije (NVO) u Slovačkoj verovatno uskoro više neće birati predstavnike civilnog društva da nadgledaju upravljanje fondovima EU jer će to, prema planovima vlade i protiv volje NVO, ubuduće raditi Opunomoćenik za civilno društvo.

Ranije letos slovačko ministarstvo za investicije i regionalni razvoj predložilo je izmene u načinu upravljanja fondovima EU u Slovačkoj, piše euractiv.sk.

Pored ostalog, tu je i značajna promena "principa partnerstva", regulative EU kojom se zahteva uključivanje svih relevantnih akcionara, uključujući NVO, u odluke oko finansija EU.

Izbor predstavnika civilnog društva za taj proces tradicionalno je primarno odgovornost NVO. Međutim, predloženim se odgovornost izmešta na Službu vladinog opunomoćenika za razvoj civilnog društva (OSCSD).

"Osim što ukazujemo na rizike i probleme u korišćenju fondova EU, mi (NVO) dodajemo specifično znanje u oblastima u kojima država nema dovoljno kapaciteta ili zakonodavne mogućnosti da isproba nove stvari", rekla je za euractiv.sk aktivistkinja angažovana na praćenju Programa Slovačka Martina Paulikova.

Prema važećim pravilima, Komora NVO, savetodavno telo vladinog Saveta za NVO, ima poslednju reč kod izbora predstavnika NVO dok OSCSD pruža samo administrativnu podršku.

U ministarstvu međutim smatraju da sistem ima nedostatke. Kako kažu, u tom procesu se ne dobija dovoljno predstavnika NVO za komisije i nadzorne odbore za fondove EU. Takođe ukazuju da su uočeni "dispariteti u performansama predstavnika" NVO.

Uprkos tim primedbama, mnogi koji rade sa fondovima EU koje je intervjuisao Euraktiv Slovačka ne vide problem u važećem sistemu.

Više njih je, kako se navodi, izrazilo bojazni da će promene ukloniti eksperte iz odbora i zameniti ih manje kritičkim predstavnicima "trećeg sektora" i tako potencijalno oslabiti nadzor.

Paulikova smatra da sektor NVO treba da zadrži odgovornost za izbor i nominovanje predstavnika u odborima za fondove EU.

U ministarstvu međutim brane svoj stav o neophodnosti promena.

"Cilj prilagođavanja sistema upravljanja (fondovima) EU jeste da se proširi proces nominacije da uključi više NVO, obezbedi detaljniji pregled proceduralnih koraka i uspostavi jasan i transparentnan proces evalucija za predstavnike civilnog društva u nadzornim telima", saopštilo je ministarstvo.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP