Evropska komisija pozvala je zemlje članice da do kraja avgusta kažu da li će Africi donirati vakcine protiv virusa mpoks i koliko.

Komesarka za zdravlje Stela Kirijakides  je 23. avgusta na društvenoj mreži Iks objavila da je pisala ministrima zdravlja zemalja EU povodom njihovih planova o donaciji vakcina.

"Solidarnost je ključna u suočavanju s globalnim zdravstvenim pretnjama. Računamo na zemlje članice da podrže naše afričke partnere u upravljanju epidemijom", napisala je Kirijakides, dodajući da je EK spremna da koordiniše pomoć.

Svetska zdravstvena organizacija je 14. avgusta proglasila novu globalnu vanrednu zdravstvenu situaciju zbog brzog širenja virusa mpoks u Africi, gde je ove godine zabeleženo više od 18.000 slučajeva zaraze i 541 smrtni slučaj.

Afrički centri za kontrolu i prevenciju bolesti saopštili su da im je potrebno 10 miliona vakcina da bi epidemiju stavili pod kontrolu.

Tokom prethodne epidemije virusa mpoks 2022, Evropska komisija je sklopila ugovor s danskom farmaceutskom kompanijom Bavarian Nordik da isporuči više od dva miliona doza vakcina tokom dve godine i sve doze koje je kupila distribuirala je članicama EU.

Nekim zemljama su preostale velike zalihe vakcina i na vladama je da odluče da li će ih donirati, piše Politiko.

Evropska komisija sada želi da njena Uprava za pripravnost i reagovanje u vanrednim situacijama (HERA) koordinira donacije vakcina iz zaliha zemalja članica.

"Evropske donacije će imati neposredniji uticaj ako budu koordinisane sa isprobanim i testiranim pristupom Tim Evropa, kao što je uspešno urađeno tokom pandemije kovida-19", napisala je Kirijakides u otvorenom pismu ministrima zdravlja zemalja EU koje je objavila na mreži Iks.

Francuska je već obećala da će Africi donirati 100.000 vakcina preko EU.

HERA je ranije ovog meseca saopštila da će donirati 215.000 vakcina, od kojih će 175.000 nabaviti ta agencija, a 40.000 će donirati proizvođač.

Kirijakides je ministrima rekla da članice u okviru sporazuma koji su sklopili HERA i Bavarian Nordik i dalje mogu da nabavljaju vakcine i da ih doniraju.

Virusna bolest mpoks, ranije zvana majmunske boginje, širi se sa životinje na čoveka ali se takođe prenosi bliskim fizičkim kontaktom sa osobom inficiranom virusom. Simptomi uključuju osip i simptome slične gripu, ali ako se ne leče mogu biti smrtonosni.

Centar zaraze je u Demokratskoj Republici Kongo, a prvi slučaj u Evropi prijavljen je prošle sedmice u Švedskoj.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta/AP