Litvanski kandidat za evropskog komesara Andrius Kubilius smatra da Evropska komisija treba da u narednom mandatu prioritet da brzom proširenju Evropske unije na Ukrajinu i zemlje Zapadnog Balkana.

Kubilius, poslanik Evropskog parlamenta koji je dva puta bio premijer Litvanije, smatra da za to postoje politički i ekonomski razlozi i navodi da bi manje zemlje mogle da budu primljene pre Ukrajine i da bi pristupanje moglo da se odvija u fazama.

"EU bi trebalo da u narednih pet godina da prioritet proširenju, omogućavajući, ako je neophodno, ratom razorenoj Ukrajini da se postepeno pridruži bloku", izjavio je budući litvanski komesar za Juronjuz.

Pozivajući se na iskustvo u pogledu bezbednosti koje njegova zemlja ima kao sused Rusije, Kubilius je rekao da je zainteresovan za portfelje proširenja ili odbrane, sugerišući da bi on mogao voditi pregovore o pridruživanju s kandidatima za članstvo.

Sve zemlje članice EU imaju rok do kraja meseca da predlože kandidate za komesare, a zatim će predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen odlučiti koje će resore dobiti.

Fon der Lajen je već obećala da će nova Evropska komisija imati komesara za odbranu kako bi ojačala industriju EU posle ruske invazije na Ukrajinu.

Ali, sa zemljama poput Ukrajine, Moldavije i Srbije koje čekaju da se pridruže, Fon der Lajen bi takođe mogla da učini proširenje centralnim elementom svog drugog mandata, kao što je politika klimatskih promena bila za njen prvi mandat, rekao je Kubilius.

"Proširenje može biti taj novi najvažniji projekat", kazao je Kubilius, ukazujući na potrebu da se "utiče na to kako će EU živeti u narednih 50 godina".

Kubilius, koji je bio premijer Litvanije kada je ta zemlja počela pristupne pregovore 2000. godine, kazao je da EU treba da se vrati otvorenoj filozofiji koju je imala u vreme velikog proširenja 2004.

Proširenje je posle prijema Hrvatske 2014. palo u drugi plan, da bi ponovo dobilo geopolitički podsticaj posle invazije Rusije na Ukrajinu.

Kubilius smatra da je sada moguće neko fleksibilno razmišljanje u Briselu i da bi manje zemlje mogle da postanu članice pre velike Ukrajine, a da bi pristupanje moglo da bude postepeno.

"Postoje čak i neke ideje da zemlja pre svega treba da uđe na jedinstveno tržište, a zatim da ide sa svim drugim poglavljima: takozvana progresivna integracija ili fazna integracija", rekao je Kubilius.

Kubilius, poslanik EP u redovima Evropske narodne partije, podržao je novo proširenje do 2030. godine, iako priznaje da je to ambiciozan cilj.

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Evropski parlament