Evropska komisija predložila je 27. avgusta finansijsku podršku iz Fonda solidarnosti EU od više od milijardu evra za Italiju, Sloveniju, Grčku i Francusku koje su u 2023. pogodile teške poplave.

U paketu pomoći predviđeno je 378,8 miliona evra za Italiju za štete od poplava u regionu Emilija-Romanja i još 67,8 miliona za region Toskane.

Za Sloveniju je predviđeno 428,5 miliona evra i 5,2 miliona za Austriju, za Grčku 101,5 miliona a za Francusku 46,7 miliona, saopštila je Komisija.

Pomoć iz Fonda solidarnosti pokriće deo troškova za hitne operacije i opravak, uključujući popravku oštećene infrastrukture, zaštitu kulturnog nasleđa i čišćenje.

Evropska komesarka za koheziju i reforme Elisa Fereira rekla je da predložena pomoć ne samo da pruža olakšanje i pomoć za hitne troškove, već i pomaže zemljama da obnovom bolje odgovore na izazove koje nose klimatske promene.

Predlog finansiranja usledio je nakon zahteva članica pogođenih poplavama. Pošto Komisijin predlog odobre Parlament i Savet, finansijska pomoć će biti isplaćena bez odlaganja i jednokratno.

Fond je od nastanka 2002. mobilisao više od 8,6 milijardi evra za 130 katastrofa, od kojih 110 prirodnih a 20  zdravstvenih hitnih slučajeva, u 24 članice (plus Britanija) i četiri zemlje u procesu pristupanja (Albanija, Crna Gora, Srbija i Turska).

Izvor: Dnevni evropski servis

Foto: Beta